De acht bergen

De acht bergen

Elke zomer gaat Pietro met zijn familie op vakantie naar de bergen. Hij leert er Bruno kennen, een lokale jongen, die hem wegwijs maakt in de natuur. Een vergeten stukje Alpen is hun koninkrijk. Wanneer ze volwassen worden, verliezen ze elkaar uit het oog. Bruno blijft in de bergen, terwijl Pietro de wereld rond zwerft. Na vijftien jaar vinden de twee elkaar terug, deze keer als volwassen mannen, elk met hun eigen levensbagage.

ZED at the Aula: On April 26th we're organizing a special screening in Aula Vesalius where the film will be shown with English subtitles. Tickets are only €4 with your Cinema ZED student card.

 

Pietro is a boy from the city, Bruno is the last child of a forgotten mountain village. Over the years Bruno remains faithful to his mountain, while Pietro is the one who comes and goes. Their encounters introduce them to love and loss, reminding them of their origins, letting their destinies unfold, as Pietro and Bruno discover what it means to be true friends for life.

 

Commentaar

Een erg geliefde bestseller verfilmen houdt altijd een risico in, maar regisseurs Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch slaagden glorieus in hun opzet en sleepten de Juryprijs van het filmfestival van Cannes in de wacht. Van Groeningen is niet aan zijn proefstuk toe: met De helaasheid der dingen,The Broken Circle Breakdown en Beautiful Boy maakte hij internationaal al naam. Voor de verfilming van het gelijknamige boek van Paolo Cognetti schakelde hij zijn partner Charlotte Vandermeersch in, oorspronkelijk voor het scenario, nadien ook voor de regie. Een visueel prachtig eerbetoon aan echte vriendschap die een leven lang meegaat, tegen het indrukwekkende decor van de majestueuze Alpen.

Pers

"Een diepzinnige, mature en verstilde ode aan de vriendschap, tegen het imposante decor van de Italiaanse Alpen." - ★★★★ De Morgen

"Diepe dalen en grote hoogtes: ‘De acht bergen’ scheert hoge toppen" - ★★★★ De Standaard 

"[De op] magistrale wijze verfilmde ‘De acht bergen’ is als een atoom: klein en bescheiden, maar de essentie van het bestaan zit er wel in vervat" - Humo 

"Melancholiek, bedachtzaam en ingetogen" ★★★★ -VPRO Cinema

"Intiem en meeslepend winterepos" ★★★★ - de Volkskrant

"Voelt als meditatieve bergwandeling" - ★★★★ NRC

"Rich, beautiful and inexpressibly sad" ★★★★★ - The Guardian

Categorie film
Fictiefilm
Year
2022
Duration
02:27
Land
Italië
Director
Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Cast
Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti, e.a.
Dialogues
Italiaans
Subtitles
Dutch
Location
Click on the time to buy tickets
There are no shows for this location this week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Related movies

We keken eens welke films het meeste succes hadden bij onze bezoekers dit jaar… Klaar voor dé ZED top 3?!

We spelen deze drie topfilms met veel plezier nog eens opnieuw voor jullie. Het zijn alle drie pareltjes die je absoluut op het grote scherm moet gezien hebben, dat maakt de ervaring zo veel rijker. Zowel de prachtige beelden als de volledige geluidservaring komen pas écht tot hun recht in de filmzaal. De trillingen van de atoombom voelen bij Oppenheimer, de prachtige beelden van de kliffen van Ierland zien bij The Banshees of Inisherin en de Italiaanse bergen met heerlijke soundtrack bij De acht bergen. Kom het zelf (her)beleven bij Cinema ZED Leuven in januari!