Banel et Adama

Banel et Adama

Adama en Banel zijn twee jongvolwassenen die in een afgelegen dorp in het noorden van Senegal wonen. Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn - Adama is stil en introvert, terwijl Banel passievol en rebels is - worden ze verliefd op elkaar. Ze kiezen voor de liefde en besluiten hun families te verlaten om te gaan samenwonen. Adama doet ook afstand van zijn geboorterecht om toekomstige leider van het dorp te worden. Dit zorgt voor chaos en onrust in de gemeenschap. Wanneer de regen dan ook nog eens uitblijft, wordt de situatie nog meer op scherp gesteld.

Deze film is te zien in het kader van Afrika Filmfestival. Alle info vind je via: www.afrikafilmfestival.be

Banel and Adama are fiercely in love. Longing for a home of their own, they have decided to live apart from their families and that Adama won't accept his blood duty as future chief. When Adama informs the village council of his intention, the whole community is disrupted. The rain that's supposed to come doesn't come. Banel and Adama will learn that where they live, there is no room for passion, let alone chaos.

Commentaar

Banel et Adama ging in première in de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes, waar de film genomineerd was voor een Gouden Palm. De speelfilm is het regiedebuut van scenarioschrijver Ramata-Toulaye Sy. In deze Senegalese echo op het Romeo en Julia verhaal is Julia geen ingetogen figuur die haar lot lijdzaam ondergaat, maar een krachtdadig personage dat haar eigen weg zoekt. De film werd op locatie opgenomen in het noorden van Senegal met een cast van niet-professionele acteurs die als authentieke gidsen de kijker meenemen naar een wonderlijk land vol visuele pracht. 

Pers

“Wonderfully photographed and vehemently acted.” ★★★ - The Guardian

In samenwerking met:

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2023
Duur
01:27
Land
Frankrijk
Mali
Senegal
Filmregisseur
Ramata-Toulaye Sy
Cast
Khady Mane, Mamadou Diallo, Binta Racine, Ndiabel Diallo, Moussa Sow, Oumar Samba Dia, Amadou N'Diaye
Dialogen
Frans
Peul
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium