Fallen Leaves

Nordic Cinema
Fallen Leaves

Ansa werkt in een supermarkt, ze is stil, wat weemoedig en eenzaam, maar toch nog vol hoop dat ze ooit de ware liefde zal tegenkomen. Holappa werkt als zandstraler, drinkt te veel en heeft op veel vlakken de hoop opgegeven. De twee eenzame zielen treffen elkaar per toeval tijdens een doorsnee nacht in Helsinki. Het zou het begin kunnen worden van iets moois, maar verloren telefoonnummers, drank en andere tegenslagen maken het er niet makkelijker op.

In modern-day Helsinki, two lonely souls in search of love meet by chance in a karaoke bar. However, their path to happiness is beset by obstacles - from lost phone numbers to mistaken addresses, alcoholism, and a charming stray dog.

Commentaar

De Finse regisseur Aki Kaurismäki (The Man Without a Past, The Other Side of Hope)  won de Juryprijs in Cannes met deze eigenzinnige, beheerste tragikomedie. Hij wordt ook wel de meester van de melancholie genoemd en kan als geen ander op uiterst beheerste wijze een nostalgisch portret schilderen van het met alcohol doordrongen leven in het Scandinavische land met zijn korte, donkere dagen in de winter. Geen melodrama met grote pathetiek, maar een innemende film die de schoonheid en de humor in de troosteloosheid toont. Een verrassende combinatie van melancholie, humor en - ondanks alles - hoop.

Pers

"Het perfecte medicijn voor een herfstig gemoed" - De Standaard ★★★★

"De Finse regisseur koppelt alweer perfect humor, melancholie en sociaal engagement aan elkaar." - De Morgen ★★★★

 

Press

"Finnish film-maker’s sweet-natured odd-couple romance fills you with a feelgood glow and laughs in the face of Putin’s threat to the country" ★★★★ - The Guardian

"Aki Kaurismäki is in vintage form with a tragicomedy that glimmers like a jewel in the dust" - The Hollywood Reporter

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2023
Duur
01:21
Land
Finland
Filmregisseur
Aki Kaurismäki
Cast
Alma Pöysti, Jussi Vatanen, e.a.
Dialogen
Fins
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Deze maand zetten we de Scandinavische film in de kijker in onze Nordic Cinema reeks. Hypnosen (Zweden), het satirisch debuut van regisseur Ernst De Geer, Northern Comfort, een over-the-top komedie en Together 99, een vervolg op Together, die we voor de gelegenheid ook vertonen. Een unieke onderdompeling in de filmwereld van onze verre Noorderburen. Twee recente Nordic publiekslievelingen Kaurismäki’s Fallen Leaves en Mads Mikkelsens’ Kings’ Land worden hernomen.