Io capitano

Io capitano

Seydou en Moussa zijn amper vijftien jaar, neven van elkaar, maar ook beste vrienden. Ze dromen ervan om in Europa door te breken met hun muziek. Ze hebben stiekem geld gespaard om een tocht te maken van Senegal naar Libië, om daar de zee over te steken naar Italië. Ze vertrekken vol dromen, maar de tocht blijkt al snel verraderlijk wanneer het beloofde autotransport naar Libië hen slechts tot midden in de Sahara voert… Ze kunnen niet anders dan te voet gaan, samen met een groep andere migranten. 

Seydou and Moussa are barely 15 years old, cousins to each other, but also best friends. They dream of breaking through in Europe with their music. They have secretly saved money to make a trip from Senegal to Libya, to cross the sea to Italy. They leave full of dreams, but the trip soon proves treacherous when the promised car transport to Libya takes them only as far as the middle of the Sahara... They have no choice but to go on foot, along with group of other migrants.

Commentaar

Regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) overdonderde op het Filmfestival van Venetië waar Io capitano niet minder dan 13 prijzen in de wacht sleepte. Een niet te missen film die je meeneemt op een onwaarschijnlijke odyssee die je nooit zal vergeten. Een brutale rollercoaster die uitmunt in zijn authenticiteit en van de hoofdpersonages driedimensionale personen maakt. De film start nog in de sfeer van een spannende roadtrip - de jongens zijn immers jong en naïef - maar de epische tocht is er onvermijdelijk een van verloren onschuld. Regisseur Matteo Garrone kreeg de Zilveren Leeuw voor zijn regie, maar nog terechter is de Prijs voor Beste Jonge Acteur die Seydou Sarr kreeg voor zijn onvergetelijke, magnetische vertolking van het hoofdpersonage met dezelfde voornaam. 

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2023
Duur
02:01
Land
België
Frankrijk
Italië
Filmregisseur
Matteo Garrone
Cast
Seydou Sarr, Moustapha Fall, Affif Ben Badra, Issaka Sawadogo
Dialogen
Frans
Wolof
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium