Le corniaud

Antoine Maréchal is op weg op vakantie wanneer zijn 2 PK'tje aan diggelen wordt gereden door de Rolls-Royce van de rijke industrieel Leopold Saroyan. Ter compensatie biedt de rijke man zijn luxueuze witte Cadillac ter beschikking voor de reis van Napels naar Bordeaux. Maréchal kan zijn geluk niet op en vertrekt voor de vakantie van zijn leven. Wat hij niet weet is dat de bumpers van de Cadillac van goud zijn, de spatborden vol heroïne zitten en dat de carburator waardevolle edelstenen verbergt. Saroyan hoopt immers dat Maréchals onschuld de wagen zonder veel problemen voorbij de douane zal helpen.

Leuven: de vertoning op 14/2 wordt ingeleid door filmjournalist Chris Craps 

Commentaar

De producent van Le Corniaud had een groot risico genomen: het budget voor de film was voor die tijd buitensporig hoog en Louis de Funès was nog een nobele onbekende voor het witte doek. Maar de film kende een onverhoopt succes in Frankrijk en daarbuiten. De chemie tussen de Funès en de ster Bourvil (die voor het eerst samenspeelden) werkte aanstekelijk en de film lanceerde de Funès’ rijk gevulde carrière als één van Frankrijks populairste komedie acteurs.

Pers

"French cinema – of the popular variety – would never be the same again." - Films de France

"[This] French comedy has the sweet, sunny personality of Bourvil and mile after mile of beautiful scenery in radiant color." - New York Times

In samenwerking met:

Jaar
1965
Duur
01:50
Land
Frankrijk
Filmregisseur
Gérard Oury
Cast
Met: Bourvil, Louis de Funès, Venantino Venantini, Henri Génès, Beba Loncar, Saro Urzì, Alida Chelli, e.a.
Dialogen
Frans
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Filmjournalist Chris Craps trapt deze nostalgische terugblik op de Franstalige komische cinema af met een lezing vol aanstekelijke fragmenten. Daarna volgen vier ware mijlpalen uit het rijke oeuvre van de Franse filmgeschiedenis, elk met een geheel eigen komische insteek. Van fysieke kolder met Louis de Funès, over de sarcastische boekverfilming 'Coup de torchon' en de cynische moordkomedie 'C'est arrivé près de chez vous tot het meisje met de grote ogen dat bij zelfs de grootste cynicus nog een glimlach op het gezicht tovert.