Tokyo Twilight

still
Tokyo Twilight

De twee zussen Takako en Akiko zijn erg verschillend, maar worstelen elk op hun eigen manier met relatieproblemen en met de afwezigheid van hun moeder. De oudste, Takako, ontvlucht haar ongelukkig huwelijk en trekt samen met haar peuter terug in bij haar vader en zus Akiko.  Die raakt ongewenst zwanger en ontdekt dat haar vriendje eigenlijk helemaal niet voor haar kiest. Op een dag ontmoet Akiko een vrouw die wel erg veel afweet van hun familie…Oudste zus Takako begint te vermoeden dat het misschien hun moeder is, van wie ze altijd dachten dat ze overleden was. 

Ozu's laatste film in zwart-wit is misschien wel de donkerste van zijn meesterlijke familieportretten. Doordrenkt van een winterse melancholie, toont Tokyo Twilight de verwoestende effecten van huiselijke geheimen op het leven van twee zussen. Trouw aan zijn stijl observeert Ozu de complexe familierelaties en turbulente gebeurtenissen met een indringende sereniteit. 

Commentaar

Ozu's laatste film in zwart-wit is misschien wel de donkerste van zijn meesterlijke familieportretten. Doordrenkt van een winterse melancholie, toont Tokyo Twilight de verwoestende effecten van huiselijke geheimen. Trouw aan zijn stijl observeert Ozu de complexe familierelaties en turbulente gebeurtenissen met een indringende sereniteit. 

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1957
Duur
02:20
Land
Japan
Filmregisseur
Yasujiro Ozu
Dialogen
Japans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Yasujiro Ozu (1903-1963) wordt weleens ‘de meest Japanse van alle Japanse cineasten’ genoemd. En toch bleken zijn films een universele snaar te raken. In heel wat lijstjes van de ‘Beste Films Aller Tijden’ eindigt Tokyo Story in de top vijf. Een prachtige digitale restauratie van enkele van zijn iconische films vraagt om een retrospectieve van de Japanse grootmeester.