Classics Restored Festival

Event
| 10/03/2023 - 12/03/2023

Het Classics Restored Festival brengt de grootste films in de beste recente digitale restauraties terug naar het grote scherm. Beleef de diversiteit van de filmgeschiedenis in de omstandigheden waarvoor deze meesterwerken gemaakt zijn: haarscherp geprojecteerd in een volle verduisterde cinema. 

Kom in Cinema ZED genieten van drie steengoeie klassiekers: 

 • The long farewell 
  Hoewel reeds in 1971 opgenomen werd Kira Moeratova’s tweede langspeelfilm bijna twintig jaar lang door de Sovjet-censuur achtergehouden om pas ten tijde van de perestrojka in 1987 uiteindelijk uitgebracht te worden. Door de experimentele vormtaal die door de Sovjet-apparatsjiks te experimenteel werd bevonden, krijgt deze emancipatiestrijd het elan van een Grieks drama. Moeratova’s poëtische beeldtaal bereikt een hoogtepunt in de gesmoorde finale waarin een afscheid desalniettemin de kiemen van een nieuw begin in zich draagt.
   
 • Written on the Wind
  Het Technicolor-expressionisme van Douglas Sirk (Gone With the Wind) bereikte een hoogtepunt met deze tragedie, waarin de regisseur zijn bloemrijke beelden en zijn kritiek op de Amerikaanse cultuur tot het uiterste drijft. Met een onvergetelijk losbandige en Oscarwinnende bijrol van Dorothy Malone en een oogverblindende mise-en-scène, is Written on the Wind een pervers familieportret. Sirk noemde het zelf "een studie van het falen” en er worden inderdaad weinig concessies gedaan aan the American Dream, waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verstreken blijkt. 
   
 • Sciuscià
  Sciuscià is een toonvoorbeeld van het Italiaanse neorealisme dat na de Tweede Wereldoorlog de cinema nieuw leven moest inblazen. Kenmerkend gebruikmakend van niet-professionele acteurs en een vrijere beeldvoering is dit in prachtig zwart-wit geschoten verhaal van veerkracht en overleven in de donkerste tijden van Europa één van de bekendste uitingen van Vittorio De Sica’s onvervalste humanisme. Een beroemd bewonderaar was Orson Welles die over de film ooit schreef: “Wat De Sica kan, dat kan ik niet. Ik heb onlangs zijn Sciuscià nog eens laten afspelen en de camera verdween, het scherm verdween, het was gewoon het leven.”

Gerelateerde films