Vrouwendag 2024

Event
| 08/03/2024

Programma

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ook dit jaar slaat Cinema ZED Leuven graag de handen in elkaar met de Dienst diversiteit en gelijke kansen van de Stad Leuven. Onder het curatorschap van de straffe Leuvense Emeraude Kabeya werd een gevarieerd driedaags programma uitgewerkt waarbij door middel van film en muziek wordt stilgestaan bij de emancipatie van de vrouw én de vele verschillende rollen die ze dagelijks aanneemt.

In Cinema ZED Leuven ben je op Vrouwendag welkom om:

19u30 - Vertoning Zij Hen Wij + panelgesprek + receptie

Na de vertoning van de aflevering verwelkomen we niemand minder dan Selah Sue (zangeres), Coely (zangeres) en Heleen Declercq (regisseur van Zij Hen Wij) voor een intiem nagesprek in onze zaal. Met Emeraude als moderator, gaan we in op hun carrières en hoe ze die combineren met hun rol als moeder. Daarna praten we nog gezellig na in de foyer op een aansluitende receptie.

22u - Vertoning The Color Purple

Kom je graag naar beide events? Dan kan je hier je voordelige combiticket kopen. 

Zij, hen, wij

charlotte

In Cinema ZED Leuven kan je op 8 maart terecht om de aflevering ‘Ouderschap’ van de spraakmakende Belgische documentairereeks Zij, Hen, Wij te ontdekken. Na de première op Film Fest Gent deed de aflevering veel stof opwaaien in het Belgische muziek-, tv-, en filmlandschap, maar ook daarbuiten. In zowat alle sectoren schoof de aflevering namelijk dezelfde prangende vraag naar voren: "Is er ruimte voor ouderschap?". De aflevering zoekt naar antwoorden aan de hand van een elegant en eerlijk portret van Angelique Van Ombergen en Charlotte Adigéry. 

Meer info over deze vertoning vind je hier

The Colour Purple

Georgia, begin 20ste eeuw. Celie wordt door haar vader geslagen en misbruikt, maar schrijft de pijn van zich af in brieven die ze aan God richt. Wanneer ze voor de tweede keer zwanger van hem raakt, verplicht haar vader haar te trouwen met een lokale boer. Dit is het begin van een muzikale reis door het leven van Celie en dat van de vrouwen rond haar heen. Het is een bikkelhard bestaan voor zwarte vrouwen in een racistisch en patriarchaal Amerika, maar ook een waarin zusterlijke banden, liefde, hoop en verbinding centraal staan.

Meer info over deze film vind je hier

The colour purple

De filmkeuze van ...

In het kader van vrouwendag lieten we enkele vrouwen hun favoriete film in dit thema uitkiezen. 

De filmkeuze van Emeraude Kabeya: The Color Purple

De filmkeuze van de vrouwen van ZED: Poor Things, een verhaal over een vrijgevochten vrouw, met de hoofdrol prachtig vertolkt door Emma Stone. 

De filmkeuze van het CLT: Wadjda & The Worst Person in the World,twee films die elk een uniek vrouwelijk personage meesterlijk verbeelden. 

Gerelateerde films