African Apocalyps

Ciné Solidair
African Apocalyps

De zwarte dichter en activist Femi Nylander vertrekt vanuit Oxford op een indrukwekkende reis die heden en verleden met elkaar verbindt. Net als de meeste van ons kent hij het koloniale verleden enkel uit de eenzijdige, westerse geschiedenisboeken. Met Joseph Conrads beroemde roman Heart of Darkness als leidraad, volgt hij het spoor van een extreem wrede koloniale moordenaar die amper voorkomt in de annalen van de geschiedenis: de Franse kapitein Paul Voulet. Maar in tegenstelling tot Conrad, geeft Nylander wel een stem aan de Afrikaanse bevolking en laat hij zien hoe de bloeddorstige passage van Voulet door Niger eind 19de eeuw, tot op het dag van vandaag zijn sporen nalaat. Maar er zijn ook tekenen van heropstanding en hoop. 

Voorafgegaan door een openingswoord door Nele Kelchtermans, vanaf 1 januari de nieuwe schepen van internationale solidariteit en een korte videoboodschap van de regisseur.

De persoonlijk roadtrip van Nylander is een aangrijpende confrontatie met de brutale erfenis van het kolonialisme, een erfenis die tot op vandaag doorleeft.

Commentaar

De persoonlijk roadtrip van Nylander is een indrukwekkende reis die heden en verleden met elkaar verbindt. Een aangrijpende confrontatie met de brutale erfenis van het kolonialisme, een erfenis die tot op vandaag doorleeft.

Categorie film
Documentaire
Jaar
2020
Duur
01:28
Land
Verenigd Koninkrijk
Filmregisseur
Rob Lemkin
Dialogen
Engels
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Speciale labels
In- of uitgeleid
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films