Baghdad Messi

still baghdad messi
Baghdad Messi

De 11-jarige Hamoudi leeft voor voetbal. Hij droomt ervan ooit net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi en speelt elke dag met de buurjongens. Tot hij op een dag betrokken raakt bij een aanslag en zwaargewond wakker wordt in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog te kunnen bereiken, al is het op één been.

 

Commentaar

In 2012 stond de Leuvens-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa op Kortfilmfestival Leuven met de kortfilm Baghdad Messi. Het begin van een mooie festivalcarrière die de film zelfs tot op de shortlist van de Oscars bracht. Al snel groeide de droom om de kortfilm, die uiteindelijk wereldwijd meer dan 60 awards won, te herwerken tot een langspeler. Eerst volgde nog het langspeeldebuut Zagros, waarmee Kalifa de Grote Prijs in Gent én de Ensor voor Beste Film won. Ook in het buitenland wordt uitgekeken naar de langspeler Baghdad Messi: het toonaangevende vakblad Deadline tipte hem onlangs als één van dé films om te bekijken dit jaar. Een prachtfilm over hoop wanneer alles rondom je verwoest wordt.

Pers

"Dazzling in its authenticity" - Cineuropa

"In ‘Baghdad Messi’ spat de passie voor het voetbal van het scherm" - Humo 

"De halsstarrigheid waarmee Hamoudi de vaak brute werkelijkheid negeert, heeft zowel iets tragisch als iets heroïsch" ★★★ - De Morgen 

 

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
16
Jaar
2023
Duur
01:28
Land
België
Irak
Filmregisseur
Sahim Omar Kalifa
Cast
Atheer Adel, Zahraa Gandour, Hussein Hassan Ali, e.a.
Dialogen
Arabisch
Koerdisch
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium