Emily

Emily

Engeland, 1818. Emily Brontë past niet in het keurslijf dat haar familie en de burgerij van Yorkshire haar opleggen. Ze is eigenwijs en rebels. Als buitenbeentje vindt ze steun bij haar broer die haar aanmoedigt om haar creativiteit, maar ook haar drang naar vrijheid te omarmen. Wanneer ze onverwacht de liefde ontdekt, voelt ze passie, maar ook beklemming en wordt haar verlangen naar vrijheid alleen maar groter. Ze zoekt koppig haar eigen weg en vindt de inspiratie voor een tijdloos meesterwerk: Wuthering Heights.

England, 1818. Emily Brontë doesn't fit into the straitjacket imposed on her by her family and the Yorkshire bourgeoisie. She is stubborn and rebellious. As an outsider, she finds support in her brother who encourages her to embrace her creativity, but also her desire for freedom. When she unexpectedly discovers love, she feels passion, but also oppression and her desire for freedom only increases. She stubbornly seeks her own way and finds the inspiration for a timeless masterpiece: Wuthering Heights.

Commentaar

In het enige boek dat Emily Brontë schreef, is de liefde niet mooi en lieflijk, maar beklemmend en liggen haat, liefde en waanzin dicht bij elkaar. Een provocerende visie, zeker in die tijd. In haar regiedebuut kiest Frances O’Connor resoluut voor een portret van de geestelijke dynamiek van de intrigerende schrijfster, en niet voor een klassieke biopic van het historische personage. De film is doordrongen van de eigenzinnige persoonlijkheid die Emily Brontë gehad moet hebben om zo’n baanbrekend werk te maken waardoor tijdgenoten twijfelden aan haar mentale gezondheid. De overweldigende vertolking van de titelrol door rijzende ster Emma Mackey (Sex Education) zorgt voor een fascinerend personage dat onder je huid kruipt. 

Pers

"Het is alsof O’Connor haar hoofdfiguur in een verhaal plaatst dat Emily Brontë had kunnen verzinnen." - De Tijd

"Het stoort niet dat er in de Brontë-film ‘Emily’ een loopje met de waarheid genomen wordt" ★★★ -  Knack 

"Fictie en acteren op zijn sterkst." ★★★★ - Cinemagazine

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
02:10
Land
Verenigd Koninkrijk
Filmregisseur
Frances O' Connor
Cast
Emma Mackey, Fionn Whitehead, Oliver Jackson-Cohen, e.a.
Dialogen
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal