Fermat's Room

Fermat's Room
Fermat's Room

Vier wiskundigen die elkaar niet kennen worden door een mysterieuze gastheer uitgenodigd om op een avond een groot wiskundig vraagstuk op te helderen. Het enige wat hen wordt meegegeven is het pseudoniem van hun gastheer: Fermat, naar de beroemde 17de eeuwse wiskundige. De plaats van ontmoeting is een verlaten huis, de kamer waarin ze zich bevinden is zo gemaakt dat de muren letterlijk op hen af komen. Als ze niet tijdig ontdekken wat ze met elkaar gemeen hebben en waarom iemand het op hen gemunt heeft, zullen ze worden verpletterd. Een wiskundige strijd op leven en dood barst los.

Commentaar

‘Cube’ meets ‘Saw’ in deze spannende debuutfilm van het Spaanse duo Piedrahita & Sopeña. Het raadselachtige uitgangspunt, de verrassende plotwendingen en het schitterend acteerwerk zetten je op het puntje van je stoel. Ook nietwiskundige koppen zullen de film weten te appreciëren. Het zijn immers niet de vraagstukken, maar de onderlinge verstandhouding tussen de deelnemers die de meeste aandacht opeisen.
De film sleepte op verschillende Festivals prijzen in de wacht, waaronder de Grote Prijs van de Europese Fantastische Film op het Fantasporto Festival in 2008 en de publieksprijs tijdens de Málaga International Week of Fantastic Cinema in 2007.

Pers

"Het leuke aan ‘Fermat's Room' is dat jij als kijker met dezelfde vragen als de hoofdrolspelers zit. Met dat verschil dat jouw bank of stoel wel gewoon op zijn plaats blijft staan natuurlijk. Toch heb je sterk het gevoel zelf in die kamer te zitten. Een knap staaltje filmwerk van de makers, die naarmate de ruimte kleiner wordt ook van steeds dichter bij filmen." (Movie2Movie)

"De introductie van de personages prikkelt de nieuwsgierigheid, de filmmakers komen razend snel ter zake en de eerste raadsels zijn geestig." (Moviegids)

"Math and mystery add up to an unlikely but engrossing solution in 'Fermat's Room', a locked-room teaser that handles its limited dramatic permutations with flair, skill and a nicely contempo air." (Variety)

"Certainly Piedrahita and Sopeña must like a challenge, since in addition to their restricted setting, their chosen protagonists - four mathematicians - are hardly the stuff from which box office gold is usually made. And yet, they make a virtue out of these obstructions, confounding expectations with a very agile plot. It seems this pairing really do know how to perform sleight of hand." (Eye for Film)

"Fermat’s room has an intriguing setup; an Agatha Christie scenario for smarty-pants." (The Sunday Times)

"This is an ingenious, relentlessly exciting film, a moral fable at once visceral and cerebral." (The Guardian)

Jaar
2008
Duur
01:28
Land
Spanje
Filmregisseur
Luis Piedrahita & Rodrigo Sopeña
Cast
Lluís Homar, Alejo Sauras, Elena Ballesteros e.a.
Dialogen
Spaans
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films