Festen

Festen

Wanneer Helge 60 wordt, komt zijn grote familie samen in het landgoed. Iedereen heeft veel respect voor hem - of toch niet? De jongste zoon probeert aan zijn vaders verwachtingen te voldoen; de oudste zoon runt een restaurant in Frankrijk en de zus is antropologe. Er was nog een zus, maar die heeft onlangs zelfmoord gepleegd. Helge vraagt zijn oudste zoon Christian om een paar woorden over haar te zeggen, omdat hij bang is dat hij in tranen uitbarst als hij het zelf doet. Christian vertelt dat hij twee speeches heeft geschreven, een gele en een groene. Helge mag kiezen welke speech gehouden wordt. Hij kiest groen. De oudste zoon kondigt aan dat dit de Speech van de Waarheid is…

Commentaar

Thomas Vinterberg (Drunk, Jagten), een van de oprichters van het regisseursverbond Dogma 95, brak internationaal door met Festen, een baanbrekende film die hem de Juryprijs in Cannes opleverde. Een intense en pakkende film die de complexiteit van menselijke relaties en de pijnlijke gevolgen van stilzwijgen en ontkenning verkent, gefilmd volgens de regels van zuiverheid van Dogma 95.

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
12
Jaar
1998
Duur
01:45
Land
Denemarken
Filmregisseur
Thomas Vinterberg
Cast
Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen
Dialogen
Deens
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Voor de programmatie van deze filmklassiekers werkt Cinema ZED ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel en het Instituut voor Mediastudies. De reeks start bij het prille begin van de zevende kunst en overloopt chronologisch enkele hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een opgenomen inleiding van prof. Roel Vande Winkel.