The Flavor of Green Tea over Rice

De zomer van Ozu
The Flavor of Green Tea over Rice

Tokio in de jaren vijftig. Taeko en Mokichi zijn al jaren getrouwd, maar hun verschillende achtergrond en karakter zorgt voor sluimerende wrevel.  Mokichi is een zakenman van eenvoudige, provinciale afkomst, met dito wensen en voorkeuren. Hij rookt graag goedkope sigaretten en zijn lievelingsgerecht is ochazuke (een eenvoudig gerecht dat gemaakt wordt door groene thee over gekookte rijst te gieten). Heel anders is zijn echtgenote Taeko, een chique, in Tokio geboren en getogen vrouw, die zich verveelt met haar betrouwbare, maar simpele man. Hebben de twee elkaar nog iets te vertellen? De komst van Taeko’s levendige, stadse nichtje Setsuko zet het sluimerende conflict op scherp.

Commentaar

Van de meer dan 50 films die Yasujiro Ozu tijdens zijn leven maakte, was deze titel zijn persoonlijke favoriet. Een subtiel drama over de klassenverschillen en spanningen in een langdurig huwelijk. Het is een schoolvoorbeeld van zijn unieke gave om onderhuidse spanningen maximaal voelbaar te maken door zorgvuldig gecomponeerde beelden en spaarzame dialogen.

Pers

"Een melancholisch en soms grappig portret van twee mistroostige mensen." - Cinemagazine

Meer over de reeks

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1952
Duur
01:55
Land
Japan
Filmregisseur
Yasujiro Ozu
Cast
Shin Saburi, Michiyo Kogure, Kôji Tsuruta, Chishû Ryû, Chikage Awashima, e.a.
Dialogen
Japans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Yasujiro Ozu (1903-1963) wordt weleens ‘de meest Japanse van alle Japanse cineasten’ genoemd. En toch bleken zijn films een universele snaar te raken. In heel wat lijstjes van de ‘Beste Films Aller Tijden’ eindigt Tokyo Story in de top vijf. Een prachtige digitale restauratie van enkele van zijn iconische films vraagt om een retrospectieve van de Japanse grootmeester.