Häxan

Häxan

Het geloof in en de vervolging van heksen lijkt van alle tijden. Oude documenten tonen aan dat er van het oude Egypte tot laat in de middeleeuwen sprake was van heksenverhalen en -vervolging. Heksen die drankjes bereiden, jonge vrouwen die verleid worden door de duivel of zelf brave monniken verleiden. Een fantasierijke gedramatiseerde geschiedenis over de psychologie van de hekserij met behulp van oude tekeningen en gespeelde scènes.

Commentaar

Een bijzondere mix van documentaire en fictie waarin naaktheid en seks niet werden geschuwd. Een zwarte mis, orgieën en folteringen werden op gewaagde en creatieve wijze getoond, met voor die tijd indrukwekkende speciale effecten. Häxan was een erg dure filmproductie, maar kreeg uitstekende kritieken in eigen land. In andere landen, waaronder de VS, werd de film destijds verboden of gecensureerd vanwege de controversiële scènes.

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1922
Duur
01:31
Land
Åland
Denemarken
Zweden
Filmregisseur
Benjamin Christensen
Cast
Benjamin Christensen, Elisabeth Christensen, Maren Pedersen
Dialogen
Deens
Zweeds
Ondertiteling
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Voor de programmatie van deze filmklassiekers werkt Cinema ZED ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel. De reeks start bij het prille begin van de zevende kunst en overloopt chronologisch enkele hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een opgenomen inleiding van prof. Roel Vande Winkel. 

In samenwerking met Instituut voor Mediastudies.