Io capitano

Seydou en Moussa zijn amper vijftien jaar, neven van elkaar, maar ook beste vrienden. Ze dromen er van om in Europa door te breken met hun muziek. Ze hebben stiekem geld gespaard om een tocht te maken van Senegal naar Libië, om daar de zee over te steken naar Italië. Ze vertrekken vol dromen, maar de tocht blijkt al snel verraderlijk wanneer het beloofde autotransport naar Libië hen slechts tot midden in de Sahara voert… Ze kunnen niet anders dan te voet gaan, samen met groep andere migranten. 

Hasselt: Dit is de openingsfilm van het filmfestival Ciné Solidair dat in samenwerking met Stad Hasselt georganiseerd wordt. Voor de film zorgt Nele Kelchtermans, Schepen voor Internationale Solidariteit voor een openingswoord. Na de film volgt een receptie met hapjes en zorgt DJ The Hunter voor de juiste muzikale sfeer.

Commentaar

Regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) overdonderde op het Filmfestival van Venetië waar Io Capitano niet minder dan 13 prijzen in de wacht sleepte. Een niet te missen film die je meeneemt op een onwaarschijnlijke odyssee die je nooit zal vergeten. Een brutale rollercoaster die uitmunt in zijn authenticiteit en van de hoofdpersonages driedimensionale personen maakt. De film start nog in de sfeer van een spannende roadtrip - de jongens zijn immers jong en naïef - maar de epische tocht is er onvermijdelijk een van verloren onschuld. Regisseur Matteo Garrone kreeg de Zilveren Leeuw voor zijn regie, maar nog terechter is de Prijs voor Beste Jonge Acteur die Seydou Sarr kreeg voor zijn onvergetelijke, magnetische vertolking van het hoofdpersonage met dezelfde voornaam. 

In samenwerking met:

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2023
Duur
02:01
Land
België
Frankrijk
Italië
Filmregisseur
Matteo Garrone
Cast
Seydou Sarr, Moustapha Fall, Affif Ben Badra, Issaka Sawadogo
Dialogen
Frans
Wolof
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium