Tokyo Story

Tokyo Story

Zestiger Shukishi is samen met zijn vrouw Tomi vanuit het platteland naar Tokyo gereisd voor een langverwacht bezoek aan hun volwassen kinderen die wonen in de grootstad. Maar de kinderen hebben het te druk met zichzelf en hun levens en maken geen tijd voor hun ouders. Alleen de inmiddels alleenstaande schoondochter Noriko neemt een dag vrij om hen een rondleiding door de stad te geven. De volgende dag worden de ouders naar een luidruchtige badplaats buiten de stad gestuurd. In een stil verdriet om de vervreemding van hun kinderen keren ze uiteindelijk terug naar huis.

An old couple visit their children and grandchildren in the city, but receive little attention.

Commentaar

Deze klassieker van Japanse grootmeester Yasujiro Ozu prijkt hoog in heel wat lijstjes van beste films aller tijden. In een van zijn meest dramatische films onderzoekt Ozu op delicate en rustige wijze de complexe ouder-kindrelatie en de vervreemding tussen generaties in de veranderende naoorlogse maatschappij. Door ver weg te blijven van de grote pathos zijn de bedwongen emoties van diepgravende eenzaamheid en stil verdriet des te pakkender. Een rustige film die je, in alle kalmte, een emotionele uppercut geeft. 

Pers

"Nu pas begrijpen we waarom ‘Tokyo Story’ door miljoenen mensen tot één van de mooiste, ontroerendste en belangrijkste films uit de filmgeschiedenis wordt gerekend."  ★★★★★ - Humo

"Een gigant om in al zijn subtiele glorie te (her)ontdekken in de bioscoop." ★★★★★ - Knack Focus

In samenwerking met:

Meer over de reeks

Categorie film
Klassieker
Jaar
1953
Duur
02:16
Land
Japan
Filmregisseur
Yasujiro Ozu
Cast
Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Sô Yamamura, e.a.
Dialogen
Japans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Voor de programmatie van deze filmklassiekers werkt Cinema ZED ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel. De reeks start bij het prille begin van de zevende kunst en overloopt chronologisch enkele hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een opgenomen inleiding van prof. Roel Vande Winkel. 

In samenwerking met Instituut voor Mediastudies.