La primavera del cinema Italiano

Nieuws
| 31/05/2023 - 28/06/2023

il sol dell'avvenire

Deze lente stonden er zo veel Italiaanse films te popelen om getoond te worden op het grote scherm, dat we er wel een apart programma van moesten maken! We tonen jullie graag deze bonte mix, gaande van een ware klassieker tot zelfs de Belgische avant-première van Nanni Moretti’s langverwachte nieuwe werk en nog zoveel meer. Non puoi perderteli!

Il Sol Dell'Avvenire

Regisseur Giovanni werkt met de hulp van zijn vrouw Paola aan zijn nieuwste film. Die speelt zich af in het Rome van de jaren ‘50 en draait rond de personages Ennio en Vera die de Hongaarse Revolutie, toen miljoenen burgers zich verzetten tegen de Sovjet dominantie, met grote interesse volgen. Fictie verweeft zich al snel met de realiteit wanneer er zich ook in Giovanni's relatie spanningen voordoen, zijn dochter verliefd wordt op een onwaarschijnlijke partij en er zich wanpraktijken voordoen op de set van zijn film.


La ragazza del futuro

Lia is een zeventienjarig meisje dat samen met haar ouders woont in het Sicilië van de jaren ‘60. Ze heeft een sterk karakter, maar worstelt met de oeroude gebruiken die haar geboortedorp domineren. Wanneer de op-het-eerste-zicht charmante Lorenzo terugkeert naar het dorp, raken de twee bevriend. Dit loopt mis wanneer Lorenzo Lia ongewild tot seks dwingt. Volgens de heersende moraal moet Lia met hem trouwen om haar eer te redden, maar ze weigert en trotseert zo de sociale verwachtingen van haar gemeenschap. Ze gaat tot op hoog niveau de strijd aan voor zelfbeschikking.


L'ultima notte di Amore

Na 35 jaar dienst bij de politie in Milaan, staat inspecteur Franco Amore aan de vooravond van zijn pensioen. In zijn lange carrière heeft hij nooit zijn dienstwapen hoeven afvuren, en heeft hij zijn best gedaan om op het rechte pad te blijven. Wat hij nog niet weet is dat dit de langste en moeilijkste nacht van zijn leven zal worden, en dat alles waar hij waarde aan hecht op het spel komt te staan: zijn rol in dienst van de staat, de onvoorwaardelijke liefde voor zijn vrouw Viviana, de vriendschap met zijn politiepartner Dino, en zelfs zijn eigen leven… Vannacht zal nog voor de dageraad aanbreekt alles samenkomen.


Sciuscià

In de woestenij van het naoorlogse Rome proberen twee kinderen, Guiseppe en Pasquale, te overleven door het opblinken van schoenen. Ooit hopen ze genoeg geld bij elkaar te sparen om hun eigen paard te kopen. Ze vallen ten prooi aan enkele manipulatieve misdadigers die hen voor eigen gewin willen uitbuiten. De jongens worden opgepakt en naar Rome’s meest bekende gevangenis gestuurd, waar ze de keuze moeten maken tussen hun vriendschap en hun vrijheid. 

Gerelateerde films