Paradise now

Paradise now

Paradise Now gaat over de laatste vierentwintig uur van Khaled en Said, twee jonge Palestijnse vrienden die zijn 'uitverkoren' om een zelfmoordaanslag te plegen in Tel Aviv. Aan de vooravond van hun geheime missie volgt de film Said die afscheid neemt van zijn moeder en familie. Deze zijn niet op de hoogte van wat er gaat gebeuren, wat de ontmoeting des te schrijnender maakt. Juist voordien heeft Said een mooi meisje ontmoet, en ook haar bezoekt hij voor een laatste maal. De volgende morgen vertrekt het tweetal met bommen onder hun nette pakken naar de grenspost. Het verloopt echter niet zoals gepland, en het tweetal wordt uit elkaar gedreven. Dit dwingt hen ertoe om nog eens na te denken over hun bestemming en de twijfel slaat toe.

Commentaar

Paradise Now kreeg grote internationale erkenning en werd alom gelauwerd. Op het filmfestival van Berlijn werd de film bekroond met de Amnesty International Film Prize, de Blue Angel en de lezersprijs van de "Berliner Morgenpost". Verder ging Paradise Now aan de haal met een European Film Award (Beste Scenario, 2005) én een Golden Globe Award (Beste Buitenlandse Film, 2006). Ook op het Nederlands Film Festival mochten de filmmakers tweemaal een Gouden Kalf in ontvangst nemen voor Beste Lange Speelfilm en Beste Montage. Dat de film op objectieve wijze het terrorisme onder de loep neemt, wordt niet door iedereen in dank afgenomen. In de aanloop naar de Oscaruitreiking oefenden invloedrijke joden en diplomaten in de Verenigde Staten druk uit op de organisatie om de film niet als Palestijns te bestempelen. De controverse over Paradise Now viel samen met Israëlische onvrede over de film Munich van Steven Spielberg, een film die volgens critici een aanklacht is tegen de Israëlische geheime dienst.

Pers

"Manoeuvrerend tussen de persoonlijke verhalen en motieven van de personages weet Abu-Assad een onderwerp dat door politieke gevoeligheden en inherente complexiteit een artistiek mijnenveld op zichzelf is geworden, overtuigend neer te zetten." (Robert Rovers, De Filmkrant)

"Als Said dan toch de dood en verderf zaaiende zelfmoord zoekt, zal dat niet eens zijn om vijandige burgers het leven te benemen, maar om de reputatie te zuiveren van zijn eigen familie. Want zijn vader was een collaborerende Palestijn geweest. En zo maakt Abu-Assad duidelijk wat de werkelijke vloek is van het schijnbaar nooit eindigende Palestijns-Israëlische conflict: men lijkt niet eens te vechten voor een betere toekomst, maar boet en bloedt voor de oneindige reeks blunders van het verleden" (Pieter van Lierop, GPD-kranten)

"Het bijzondere van Paradise now is de wijze waarop het verhaal op verschillende niveaus werkt. Het is zelfs moeilijk de film onder een genre te brengen. Politieke thriller lijkt, gezien de vakkundig opgebouwde spanning, nog de beste omschrijving. In elk geval is Paradise now geen pamflet dat oproept tot terrorisme. Daarvoor is de film te genuanceerd, ook al wordt het verhaal volledig vanuit Palestijns perspectief verteld."

(Ab Zagt, Algemeen Dagblad)

"Beyer and Abu-Assad do not fall into the trap of judging Said and Khaled, which requires a delicate balancing act that they pull off with seeming ease. Helped by the expertly lit and composed cinematography from Antoine Héberlé (...), ‘Paradise now’ is a cinematic portrait of one man and the nation he represents that, because it is stylistically far removed from what we see on the evening news, allows for a psychological depth that this subject oftentimes sorely lacks." (Boyd van Hoeij, europeanfilms.net)

"“Paradise Now” is a valuable and worthy film that should serve as an eye-opener for anyone who encounters it, regardless of their position on the Palestine-Israel conflict." (efilmcritic.com)

Duur
01:30
Land
Duitsland
Nederland
Israël
Filmregisseur
Hany Abu-Assad
Cast
Met: Hiam Abbass, Lubna Azabal, Ashraf Barhom, Mohammad Bustami, Amer Hlehel, Kais Nashef en Ali Suliman e.a.
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium