Nahschuss

Nahschuss

Oost Berlijn, 1981. De net afgestudeerde ingenieur Franz Walter ontvangt een veelbelovend voorstel van de geheime inlichtingendienst. Als hij voor hen wil werken, wordt hem in ruil een leerstoel als professor aangeboden. Franz gaat in op het aanbod en belooft plechtig trouw aan de partij en het systeem. In zijn begeleider Dirk vindt hij een goedbedoelende mentor die hem bijstaat tijdens hun missies naar West-Duitsland. Aanvankelijk moet Franz alleen maar informatie doorspelen, maar al snel wordt steeds meer van hem gevraagd. 

Commentaar

Een aangrijpende film die de langzaam groeiende beklemming van een personage wiens geweten begint te knagen perfect weergeeft. De angstcultuur van de Stasi waar niemand onderuit weet te komen kruipt onder de huid. Een sobere, maar intense film die gedragen wordt door de sterke acteerprestatie van Lars Eidinger (Clouds of Sils Maria) en versterkt wordt door het besef dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. 

Pers

"Het einde raakt je als een stomp in de maag; in de bioscoopzaal steekt een koude, stilmakende wind op." - Humo ★★★½

"Sentimentaliteit en overbodige ­verhaallijnen laat Stünkel achter­wege. 'Nahschuss' is een ijzige waarschuwing die nagalmt als een ­revolverschot." ★★★ - De Standaard

Categorie film
Fictiefilm
Year
2021
Duration
01:56
Land
Duitsland
Director
Franziska Stünkel
Cast
Lars Eidinger, Devid Striesow, Luise Heyer, Kai Wiesinger, e.a.
Dialogues
Duits
Subtitles
Dutch
Location
Click on the time to buy tickets
There are no shows for this location this week.
Vesalius
STUK
Auditorium