La maman et la putain

still
La maman et la putain

Parijs, begin jaren ‘70. Alexandre is een werkloze jonge intellectueel die samenwoont met zijn vriendin Marie. Zij zorgt voor het inkomen, hij brengt zijn dagen door in cafés, met gesprekken met vrienden en met losse scharrels. Zo ontmoet hij ook de Poolse verpleegster Veronika, een vrijgevochten jonge vrouw die op cynische wijze het initiatief overneemt en zich nestelt in de relatie tussen de egoïstische Alexandre en de zorgende Marie.

 

Commentaar

Jean Eustache autobiografisch geïnspireerde film groeide uit tot een portret van een generatie die de meeste illusies kwijt was, maar desondanks wat overblijft romantiseert. De film is vooral een tijdsdocument over de jaren net na sleuteljaar 1968. Eustache filmde in zijn eigen omgeving, met mensen die hij kende zoals zijn ex Françoise Lebrun, die de rol van Veronika op zich nam. De compromisloze vormgeving - met minutenlange monologen voor de statische camera - en openhartige gesprekken over seks brachten veel beroering teweeg. Deze cultklassieker die in 1973 de Grand Prix in Cannes won werd gerestaureerd en nu opnieuw uitgebracht in 4K.

Categorie film
Klassieker
Year
1973
Duration
03:40
Land
Frankrijk
Director
Jean Eustache
Cast
Bernadette Lafont, Jean-Pierre Léaud, Françoise Lebrun, e.a.
Dialogues
Frans
Subtitles
Dutch
Location
Click on the time to buy tickets
There are no shows for this location this week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Related movies

De laatste jaren worden steeds meer films digitaal gerestaureerd in uitstekende kwaliteit. Zowel echte zwart-wit klassiekers als topfilms van rond de eeuwwisseling worden digitaal opgepoetst en heruitgebracht in de ultra-hoge resolutie 4K. De ultieme gelegenheid om deze films te (her)bekijken in de beste omstandigheden van je favoriete filmzaal.

 

Thanks to

VAF Mindgate Combell KU Leuven EU Cinemas  Leuven