How to Save a Dead Friend

How to Save a Dead Friend

Gemuilkorfd door het steeds autocratischer wordende regime in Rusland besluit de 16-jarige Marusya om tegen het einde van het jaar uit het leven te stappen. Tot ze Kimi ontmoet en er een onverwacht liefdesverhaal begint tussen de twee millennials. Samen filmen ze de euforie, angst en wanhoop van hun jeugd. Ze leven vol vuur, alsof er geen morgen is, gevoed door drugs en muziek. Wanneer Kimi's verslaving hem voor altijd dreigt te laten verdwijnen, wordt Marusya's camera haar laatste kans om een deel van zijn fragiele ziel te redden. 

Hasselt: Deze vertoning kadert in het filmfestival Ciné Solidair en wordt georganiseerd in samenwerking met Stad Hasselt en kost daardoor uitzonderlijk slechts €5. Voorafgaand aan de film tonen we een kort interview met filmmaker Marusya Syroechkovskaya. 

Zit je met vragen over mentaal welzijn bij jongeren? Na de vertoning krijg je meer info over de campagne çava? çava! van Stad Hasselt én kan je in de foyer genieten van Limburgs raptalent Rian Snoeks die met zijn kwetsbare album 'Vlinders in de Hel' zijn eigen psychologische rollercoaster tot muziek omtovert.

Commentaar

How to Save a Dead Friend is gefilmd gedurende twaalf jaar. Het is een persoonlijke hartenkreet en een boodschap van een generatie die het zwijgen werd opgelegd en gevangen zit in de onderstroom van hun onderdrukkende regering. Het is een onvergetelijk en onbreekbaar liefdesverhaal in een verwoestbare wereld. How to Save a Dead Friend won prijzen van New York over Spanje tot Buenos Aires. 

Pers

"Een naar de keel grijpende documentaire over de afgelopen jaren in het Rusland van Poetin, een land dat schijnbaar zijn jongeren opgegeven heeft. Een hartverscheurend debuut." Filmfest Gent

Press

"Raw and moving, Marusya Syroechkovskaya's documentary describes growing up in 21st-century Russia, but is so intimate and honest that it would probably work just as well in a vacuum." Cineuropa

In samenwerking met:

Categorie film
Documentaire
Leeftijd
12
Year
2023
Duration
01:44
Land
Duitsland
Frankrijk
Noorwegen
Zweden
Director
Marusya Syroechkovskaya
Cast
Marusya Syroechkovskaya, Kirill Morev
Dialogues
Russisch
Subtitles
Dutch
Location
Click on the time to buy tickets
There are no shows for this location this week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Related movies