In de jaren ’60 maakt fotograaf Ernest Cole beklijvende beelden van de Apartheid in zijn thuisland Zuid-Afrika. Zijn foto’s veroorzaken een schokgolf in de rest van de wereld. Cole moet het regime noodgedwongen ontvluchten en brengt de rest van zijn dagen in vergetelheid door, al blijft hij in de VS wel zwarte gemeenschappen fotograferen. Langzaam maar zeker dringt het tot hem door dat de gelijkheid waar hij zo van droomde, een illusie is.
Leuven: Ernest Cole: Lost and Found is de openingsfilm van het Afrika Film Festival! Afspraak op donderdag 24 april om 20u00 in Aula Vesalius.
In the 1960s, photographer Ernest Cole captured haunting images of apartheid in his home country of South Africa. His photographs cause a shock wave in the rest of the world. Cole is forced to flee the regime and spends the rest of his days in obscurity, although he continues to photograph black communities in the U.S. Slowly, it dawns on him that the equality he so dreamed of is a disillusionment.
''Documentaire ‘Ernest Cole: Lost & Found’ wekt de complexe fotograaf inspirerend tot leven'' ★★★ - De Morgen
''Regisseur Raoul Peck geeft met zijn documentaire een stem aan een artiest die een plaats verdient bij de groten uit zijn vakgebied. De terechte winnaar van de Œil d’Or voor beste documentaire op het festival van Cannes.'' - De Tijd
Raoul Peck vertelt over de omzwervingen van Ernest Cole, zijn onrust als kunstenaar en zijn dagelijkse woede over het stilzwijgen of de medeplichtigheid van de Westerse wereld tegenover de verschrikkingen van het Apartheidsregime. In de jaren '80 raakte Cole in de vergetelheid, mede doordat zijn negatieven verloren leken te zijn gegaan. In 2017 is een groot deel teruggevonden – 60.000 negatieven - in de kluis van een Zweedse bank. Een ideale aanleiding - dacht Raoul Peck - om zijn levensverhaal opnieuw onder de aandacht te brengen in een fenomenaal retrospectief. Op het Filmfestival in Cannes werd de film alvast bekroond met de L'Oeil d'Or, de prijs voor Beste Documentaire.