Yol

Yol

Vijf gevangenen krijgen een week verlof van een strenge, brute gevangenis in Turkije. Yusuf, Ömer, Mevlut, Seyit en Mehmet doorkruisen Turkije per bus, te paard en te voet, elk naar zijn eigen familie en vrienden. Maar de vrijheid buiten de gevangenis blijkt relatief. Zo loopt Yusuf vast op de militaire controleposten van het Turkse regime, raakt de Koerdische Ômer betrokken in de verzetsstrijd en moet Seyit een beslissing nemen over het lot van zijn ontrouwe vrouw die volgens de traditie gedood moet worden.

Commentaar

Regisseur Yilmaz Güney schreef de film terwijl hij zelf opgesloten zat als politiek gevangene en startte het filmen via zijn assistent Serif Gören. Uiteindelijk ontsnapte hij en werkte hij de montage zelf af buiten Turkije. Zijn politieke en sociale engagement is het hart van deze film, die in Cannes bekroond werd met de Gouden Palm. De vijf unieke verhalen vertellen over een universele drang naar vrijheid. De letterlijke vrijheid van leven buiten de gevangenis en zonder dictatoriaal regime, maar ook de vrijheid van traditionele, sociale, familiale en zelf opgelegde beperkingen.

In samenwerking met:

Year
1982
Duration
01:54
Land
Turkije
Director
Yilmaz Güney, Serif Gören
Cast
Tarik Akan, Serif Sezer, Halil Ergün e.a.
Dialogues
Turks
Location
Click on the time to buy tickets
There are no shows for this location this week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Related movies

Het Centrum voor Levende Talen bestaat 50 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Cinema ZED en CLT sloegen de handen in elkaar voor deze feestelijke verjaardag en zorgden voor een mooi filmaanbod. In april kan je komen kijken naar RMN (Roemeens), Klondike (Oekraïens), YOL (Turks/Koerdisch), De spiegel (Russisch) en Stella (Grieks).