“Is dat een oorlogsvliegtuig boven ons?” In de operatiekamer van het ziekenhuis in Ghouta, Syrië, is het een doodnormale vraag. Ondergronds werken de dokters dag en nacht door om gewonden te verzorgen. Creatief zijn is de boodschap, want de middelen zijn schaars. Ook het feit dat de manager een vrouw is, levert soms problemen op. Bovengronds is er de donkere realiteit, maar ondergronds probeert de dokter licht te brengen.
In samenwerking met het Vlaams Vredesinstituut presenteert DOCVILLE op de Internationale Dag van de Vrede de publiekswinnaar van vorig jaar. In deze Oscar-genomineerde documentaire worden de gevolgen van het gebruik van chemische wapens op aangrijpende wijze tastbaar gemaakt.
In een kort en verhelderend panelgesprek nadien onder leiding van Inge Vrancken, buitenlandjournalist voor VRT NWS, wordt vooruit geblikt op de nieuwste onderzoeksresultaten en op de rol die Vlaanderen kan spelen in de strijd tegen chemische oorlogvoering. Met Filip De Craemer, voormalig veiligheidsadviseur en teamlid inspectieteams in Syrië en Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut.
Let op deze vertoning vindt plaats in Aula-Vesalius!
Regisseur Feras Fayyad heeft ondertussen al twee Oscarnominaties op zijn naam staan. In 2018 voor Last Men in Aleppo en in 2020 werd ook The Cave meer dan terecht voor een Oscar genomineerd. Fayyad weet een humanistisch verhaal te vertellen zonder rauwe en hartverscheurende beelden uit de weg te gaan. Deze beklijvende documentaire, die een oprechte ode is aan de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de mens, won de publieksprijs op DOCVILLE 2020.