Heimaland

Heimaland

In de schaduw van de IJslandse vulkaan Katla ligt het dorpje Vík í Myrdal. De dorpelingen hebben al eeuwenlang een mystieke relatie met de vulkaan. Bedekt onder een enorme gletsjer, geeft ze haar geheimen niet gemakkelijk prijs. De laatste jaren vertoont de vulkaan echter tekenen van verhoogde activiteit en dat zorgt bij sommigen voor zenuwachtigheid. Anderen zien er net een troef in voor het groeiende toerisme, dat een steeds grotere bron van inkomsten is voor het dorp.  

Hasselt: op 25/10 komen de regisseurs langs voor een nagesprek. De vertoning is in samenwerking met CCHA – Cultuurcentrum Hasselt – in het kader van Nordic Nights.

Commentaar

Doorheen de geschiedenis heeft de aanwezigheid van de vuurspuwende berg een veranderende rol vervuld in het dagelijkse leven van de dorpelingen. Deze verschuiving van mythische plek naar toeristische trekpleister zorgt voor frictie binnen de gemeenschap, die in de documentaire geïllustreerd wordt door drie protagonisten. Ze zijn elk van een verschillende generatie en vertegenwoordigen telkens een andere kijk op de natuurkrachten die hen omringen. Heimaland verdiept zich - met de nodige droge Scandinavische humor - in de ambiguïteit van een gemeenschap die, in haar zoektocht naar rijkdom, vervreemdt van haar eigen omgeving.

In samenwerking met:

Categorie film
Documentaire
Jaar
2022
Duur
01:07
Land
België
Filmregisseur
Ischa Clissen, Dorus Masure
Dialogen
Engels
Ijsland
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Deze film is ook beschikbaar op:

Dalton Plus Picl