Mitten + Het Gerucht

Mitten + Het Gerucht
Mitten + Het Gerucht

Mitten volgt de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind, een voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, haar gezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. De film geeft een beeld van De Keersmaekers minutieuze werkwijze, waarbij een choreografisch universum wordt opgebouwd aan de hand van een studie van de muzikale schriftuur. Dit intensieve creatieproces, het voortdurende herwerken en bijschaven, gekenmerkt door een onuitputtelijk verlangen naar precisie en detail, ziet zich weerspiegeld in de geduldige blik die de filmmakers werpen op het werk van choreografe, muzikant en dansers.

De film wordt voorafgegaan door Het Gerucht
Het Gerucht: Rosas danst Rosas is een korte documentaire over het creatieproces van Rosas danst Rosas, de voorstelling waarmee Anne Teresa De Keersmaeker internationaal doorbrak en die ondertussen een ijkpunt is geworden in de geschiedenis van de postmoderne dans. Deze documentaire, geregisseerd door Stefaan Decostere voor het BRT cultuurprogramma Het Gerucht, biedt aan de hand van fragmenten van de repetities en interviews met De Keersmaeker en componist Thierry De Mey, een blik op de totstandkoming van de choreografie waarin herhaalde abstracte bewegingen de hoofdrol spelen. 
Een reportage van Stefaan Decostere voor BRT. Met: Adriana Borriello, Anne Teresa De Keersmaeker, Michèle Anne De Mey, Fumiyo Ikeda, Thierry De Mey. 26 min.

Deze voorstelling wordt gevolgd door een nagesprek met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Commentaar

Na de succesvolle samenwerking Rain, waarin Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes het creatieproces van de gelijknamige voorstelling van ROSAS in beeld brachten, groeiden Rochette en Claes uit tot de huis cineasten van ROSAS. Toen ze de voorbereidingen van Mitten wir im Leben sind filmden, bleek al gauw dat ze de bevoorrechte getuigen waren van een unieke chemie tussen twee creatieve grootheden. Ze besloten de opnames samen met monteur Dieter Diependaele te herwerken tot een bijzondere film die een unieke inzage geeft in het scheppend proces van een dansvoorstelling. 

Pers

"Mitten (...) toont hoe een zoektocht naar concentratie verdomd impressionant kan zijn." ★★★ - Focus Knack

Categorie film
Documentaire
Leeftijd
1
Jaar
2019
Duur
01:21
Land
België
Filmregisseur
Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes
Dialogen
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium