Sabaya

Sabaya

De strijd tegen IS mag dan uit het nieuws verdwenen zijn, de wonden die het regime achterliet, zijn nog iedere dag voelbaar in de grensstreek tussen Syrië en Irak. Zo’n 7000 Jezidi vrouwen worden nog steeds gevangen gehouden als ‘sabaya’ (seksslaaf) in het IS-gevangenkamp van Al-Hol in Syrië. Mahmud, Ziyad en de andere vrijwilligers van het Jezidi Home Center zijn hun enige kans op ontsnapping uit de hel. 

De vertoning van woensdag 29 december in Cinema ZED-Hasselt wordt gevolgd door een nagesprek met Hasselaar Lotte Knaepen, die in 2020 een reportage over de Jezidi maakte voor Vranckx en journalist en mensenrechtenactivist Monique Smits.

Een onvoorstelbaar en indringend verhaal over hoe gewone mensen uitgroeien tot helden zonder het goed en wel te beseffen. Eens bevrijd, volgt voor de meisjes het moeizame proces van verwerking en de terugkeer naar hun familie. Sommigen spreken de taal niet (meer), anderen hebben een kind van een IS strijder; allemaal zijn ze getekend door trauma’s die nog vele generaties zullen tekenen. Sabaya was de openingsfilm van DOCVILLE 2021. 

Categorie film
Documentaire
Jaar
2021
Duur
01:30
Land
Zweden
Filmregisseur
Hogir Hirori
Dialogen
Koerdisch
Ondertiteling
Nederlands
Speciale labels
In- of uitgeleid
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal