Trenches

Trenches

De oorlog in Oekraïne komt niet uit het niets. Sinds 2014 vechten Oekraïense soldaten tegen pro-Russische separatisten in een ware loopgraven oorlog. De ervaren oorlogsjournalist en fotograaf Loup Bureau documenteerde maandenlang het leven in de Oekraïense loopgraven op slechts enkele kilometers van hun vijand. De soldaten graven en hergraven de gangen en schuilplaatsen, wachten, knippen elkaars haren, spelen met katten, babbelen, koken, vegen de grond en spelen een fictieve oorlog in een videospel. Tot het leven onderbroken wordt door reële schietpartijen en granaataanvallen. Er vallen gewonden en soms doden.

Na de vertoning volgt een gesprek met journalist Marijn Trio en DOCVILLE festivaldirecteur Frank Moens. Marijn Trio is buitenlandverslaggever bij VRT Nieuws, gespecialiseerd in Rusland, Oekraïne en Oost-Europa.

Alle vertoningen van DOCVILLE presenteert zijn gratis voor iedereen met een festivalpas van de voorbije editie. Deze tickets zijn enkel te verkrijgen aan de ticketbalie op vertoon van je festivalpas.

Commentaar

De loopgraaf-beelden van Trenches lijken op het eerste zicht oorlogsbeelden uit de eerste helft van de 20e eeuw: de zwart-wit cinematografie en ouderwetse beeldverhouding typisch voor de jaren '30 misleiden de kijker. Want het gaat om een hedendaagse realiteit voor jonge Oekraïense soldaten niet heel ver van hier. Met organische one-take sequenties weet  regisseur Bureau zowel het repetitieve en banale, als het angstaanjagende aspect van hun dagelijkse leven perfect weer te geven. Trenches won de Prijs voor Beste Internationale Documentaire op DOCVILLE 2022.

In samenwerking met:

Lees ook

still Atlantis

Een blik op Oekraïne

Oekraïne beheerst jammer genoeg al een tijd het wereldnieuws, maar ook de…

Lees meer
Categorie film
Documentaire
Jaar
2021
Duur
01:25
Land
Frankrijk
Filmregisseur
Loup Bureau
Dialogen
Oekraïens
Ondertiteling
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Meer rond de film

still Atlantis

Een blik op Oekraïne

Oekraïne beheerst jammer genoeg al een tijd het wereldnieuws, maar ook de…

Lees meer