Apples

Een virus dat plots een compleet geheugenverlies veroorzaakt, raast door het land. De ziekenhuizen in de stad liggen vol met patiënten die van het ene op het andere moment alles vergeten zijn: wie ze zijn en hoe hun leven er uit ziet. Voor de slachtoffers die niet door bekenden worden opgehaald, ontwikkelt de overheid een experimenteel herstelprogramma waardoor ze een nieuwe identiteit kunnen opbouwen. De melancholieke veertiger Aris schrijft zich hiervoor in. Dagelijks ontvangt hij instructies voor uiteenlopende activiteiten. Aan de hand van een dagboek en door foto's te maken houdt hij zijn ervaringen bij. 

 

 

"Something special. Hugely accomplished" - Screen International

"Crisp and flavorful, with a lingering aftertaste." - Hollywood Reporter

Commentaar

De debuutfilm van Christos Nikou, die nog assistent was bij de Oscargenomineerde regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth, Lobster) is een heerlijk enigmatische, satirische en speelse parel. Nikou past perfect in de zogenaamde ‘Greek weird wave’ - briljante, bizarre films met vervreemde personages en een portie weldoordacht absurdisme en surrealisme - maar heeft zeker ook een eigen stem. Een onverwachte en frisse film die belangrijke vragen stelt over de betrouwbaarheid van ons geheugen, maar ook over de vraag of we wel zo uniek zijn als we denken. Misschien is onze identiteit wel terug te brengen tot een standaardlijst van ervaringen die al dan niet aangevinkt kunnen worden?

Pers

"Apples is de nieuwste toevoeging aan de Greek Weird Wave" ★★★ ½ - Filmtotaal

"Net als hoofdpersoon Aris blijft de film lange tijd een enigma. Is het een komedie? Een thriller? Een romantisch drama?" ★★★★ - De Volkskrant 

"Something special. Hugely accomplished" - Screen International

"Crisp and flavorful, with a lingering aftertaste." - Hollywood Reporter

 

Jaar
2020
Duur
01:31
Land
Griekenland
Filmregisseur
Christos Nikou
Cast
Aris Servetalis, S Anna Kalaitzidou, Sofia Georgovassili, Argyris Bakirtzis, e.a.
Dialogen
Engels
Grieks
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films