Dogtooth

Dogtooth
Dogtooth

Twee ouders voeden hun zoon en twee dochters op volgens hun eigen bizarre regels. De hoge schutting rond het erf van de riante villa waar ze wonen, houdt de buitenwereld verborgen voor de kinderen. De ouders houden de kinderen klein door ze bizarre leugens te vertellen: een huiskat is een levensgevaarlijk dier, het woord ‘zombie’ verwijst naar een geel bloemetje en ooit was er nog een broer die de regels overtrad en daarvoor de prijs moest betalen. Hoewel de kinderen inmiddels ruim in de twintig zijn, zijn ze door de beschermingsdrang van de ouders kind gebleven. Wanneer de vader een jonge vrouw meebrengt om de zoon in zijn seksuele behoeften te voorzien, begint het gesloten bastion van deze surreële wereld barsten te vertonen.

A controlling, manipulative father locks his three adult offsprings in a state of perpetual childhood by keeping them prisoner within the sprawling family compound.

Commentaar

Yorgos Lanthimos brak in 2009 internationaal door met zijn Dogtooth, waar hij verschillende prijzen en zelfs een Oscarnominatie mee binnenhaalde. Deze parel werd net hersteld in 4K en terug in de zalen gebracht. Een erg bevreemdende dilm, met een stevige portie absurdisme, onverwacht geweld, weinig verhullende seksscènes en heel wat ongemakkelijkheid. Maar de film wérkt. Lanthimos houdt zich aan de wetten en regels van zijn eigen absurde universum en laat de kijker niet enkel verbijstering of afgrijzen ervaren, maar ook ontroering… en tovert af en toe een grote grijns op je gezicht.
 

Pers

"Terechte winnaar van de hoofdprijs in de Un Certain Regard-selectie van het filmfestival van Cannes 2009." - Cutting Edge

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
16
Jaar
2009
Duur
01:34
Land
Griekenland
Filmregisseur
Yorgos Lanthimos
Cast
Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, e.a.
Dialogen
Grieks
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Yorgos Lanthimos Special

Met zijn nieuwste film Kinds of Kindness bevestigt Yorgos Lanthimos zich als het toonbeeld van wat soms The Greek Weird Wave wordt genoemd: briljante, bizarre films met vervreemde personages, een portie weldoordacht absurdisme en kurkdroge, tragikomische humor. Duik mee in een onthutsend universum waar ongemakkelijke volwassenen in een vaak surreële, steriele omgeving een heel eigen uiting geven aan gevoelens van verlies en verlangen.