Jour de fête

Zomer van Tati
Jour de fête

François is een postbode die iedere dag op zijn dooie gemakje zijn ronde doet. François is niet van de handigsten, vaak kan hij zelfs de posttas op zijn rug niet terugvinden, tot groot vertier van de dorpsgenoten. Tot hij tijdens de feestelijkheden van 14 juli een film ziet over de Amerikaanse posterijen die snel en efficiënt miljoenen brieven verwerken. François is danig onder de indruk en besluit de post te moderniseren...

A village postman with no sense of humour delivers his mail via bicycle on the day the travelling fair comes to town. He is disrupted by a short film about US speed and efficiency and the playful teasing of the village folk.

Commentaar

Jacques Tati startte als acteur in kortfilms om na de Tweede Wereldoorlog een carrière uit te bouwen als regisseur. Jour de Fête was zijn debuutfilm, een feestelijke, vertederend warme komedie die een instant klassieker werd en na al die jaren nog niets van zijn aantrekkingskracht heeft verloren. 

Pers

"Een originele komische klassieker in kleur die zelfs een lichte ontroering oproept. Amusant klassiek." -Movie2Movie

"A wonderfully fresh and funny film. Tati's own performance as the ungainly, but dauntlessly bouyant postman is a masterclass in silent pantomime." - Empire Magazine

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1949
Duur
01:20
Land
Frankrijk
Filmregisseur
Jacques Tati
Cast
Jacques Tati, Paul Frankeur, Guy Decomble, Santa Relli e.a.
Dialogen
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Zomer van Tati

Jacques Tati (1907-1982) is één van die filmmakers wiens reputatie omgekeerd evenredig is met het aantal films op zijn palmares: hij maakte maar zes langspelers en toch hoort Tati thuis in het lijstje legendarische komieken van het witte doek zoals Charlie Chaplin en Buster Keaton. De confrontatie tussen oud en nieuw, Jan-met-de-pet die verloren loopt in het raderwerk van de moderne maatschappij; het is een wederkerend thema in het werk en de humor van Jacques Tati. Deze zomer te ontdekken in Cinema ZED!