Peeping Tom

Mark Lewis is een rustige, onopvallende man die werkt als camera-assistent. Als kind werd hij voortdurend gefilmd door zijn vader, een gedragsbioloog die onderzoek deed naar angst en zijn zoon als proefkonijn gebruikte. Nu hij volwassen is kan hij zijn gevoelens alleen maar uiten op dezelfde manier: observeren door het oog van de camera. De vrouwen die voor zijn lens komen worden echter steeds het slachtoffer van zijn obsessie en sterven allemaal voor zijn camera. Tot hij op een dag hij Helen ontmoet, de sympathieke buurvrouw die samenwoont met haar blinde moeder.

A young man murders women, using a movie camera to film their dying expressions of terror.

Commentaar

Peeping Tom is de laatste film van Michael Powell voor de carrière van deze gerenommeerde cineast, die zelf een rol speelt in de film, de dieperik in ging. Toen de film uitkwam in 1960 werd hij neergesabeld door critici en publiek en bijna onmiddellijk uit de bioscoop gehaald. Pas in de jaren tachtig werd Powells reputatie in ere hersteld, vooral door toedoen van Martin Scorsese en Francis Ford Coppola. De film werd recent digitaal gerestaureerd en is nu in volle glorie terug in de zalen. 

Pers

"It is a masterpiece of pure psychology." (Michael Jacobson)

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1960
Duur
01:39
Land
Verenigd Koninkrijk
Filmregisseur
Michael Powell
Cast
Carl Böhm, Moira Shearer, Anna Massey, Maxine Audley, e.a.
Dialogen
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Haarscherp hersteld

De laatste jaren worden steeds meer films digitaal gerestaureerd in de ultra-hoge resolutie 4K. De ultieme gelegenheid om deze films te (her) bekijken in de beste omstandigheden van je favoriete filmzaal.