Playtime
Playtime

Monsieur Hulot is op weg naar Parijs, met op een verfrommeld papiertje het adres van een zekere Monsieur Giffard. In een kantoorgebouw wordt hij binnengeleid in een grote glazen wachtkamer waar hij wacht (en wacht) op zijn afspraak met Giffard. Maar deze ontmoeting vindt nooit plaats en Hulot raakt ondertussen verzeild in een aantal avonturen.

Monsieur Hulot curiously wanders around a high-tech Paris, paralleling a trip with a group of American tourists. Meanwhile, a nightclub/restaurant prepares its opening night, but it's still under construction.

Commentaar

Met Playtime - de film die François Truffaut omschreef als ‘een film van een andere planeet’ - gooide Tati traditionele opvattingen over plot en mise-en-scène overboord: niet enkel de mens, maar de stad van glas en staal, de zon en de wolken, spelen allemaal een hoofdrol. 

Pers

"Er zijn filmkenners die Playtime van Jacques Tati de beste film aller tijden noemen. Dat is een gevaarlijk superlatief, maar een meesterwerk is Tati 's ambitieuze toekomstvisioen uit 1967 zeker" - De Standaard

"Absurde poëtische satire op de moderne tijd" - De Morgen

"Een warmbloedige satire op de moderne maatschappij, waar techniek, architectuur en bureaucratie weinig ruimte over laten voor menselijk contact. (..) De film zelf is het ultieme panorama: van voor- tot achtergrond, van links tot rechts, in elk deel van het beeld plant Tati zijn ironische gags." Cinema.nl

 

Categorie film
Klassieker
Jaar
1967
Duur
02:05
Land
Frankrijk
Italië
Filmregisseur
Jacques Tati
Cast
Jacques Tati, Barbara Dennek, Rita Maiden, France Rumilly, France Delahalle e.a.
Dialogen
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Zomer van Tati

Jacques Tati (1907-1982) is één van die filmmakers wiens reputatie omgekeerd evenredig is met het aantal films op zijn palmares: hij maakte maar zes langspelers en toch hoort Tati thuis in het lijstje legendarische komieken van het witte doek zoals Charlie Chaplin en Buster Keaton. De confrontatie tussen oud en nieuw, Jan-met-de-pet die verloren loopt in het raderwerk van de moderne maatschappij; het is een wederkerend thema in het werk en de humor van Jacques Tati. Deze zomer te ontdekken in Cinema ZED!