Samsara

In Laos leest een jonge monnik elke dag een stuk uit het Dodenboek voor aan een stervende vrouw. De tekst moet haar helpen om de weg te vinden naar het hiernamaals. Hij raakt bevriend met enkele monniken uit het nabijgelegen klooster; jongens zoals hij. Na een tijd is de vrouw klaar om afscheid te nemen van haar huidige bestaan. We volgen haar ziel op de zintuigelijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam.

In the temples of Laos, teenage monks accompany a soul in transit from one body to another through the bardo. A luminous and sonorous journey leads to reincarnate on the beaches of Zanzibar, where groups of women work in seaweed farms.

Commentaar

Het Tibetaans dodenboek beschrijft drie overgangsfasen tussen overlijden en wedergeboorte. Samsara volgt deze structuur in drie delen: een meditatief tussendeel scheidt de twee verhalende delen waarvan het eerste zich afspeelt in Laos, het tweede in Zanzibar. Een bijzondere film die zich verhoudt tussen documentaire, speelfilm en cinematografische ervaring en die de kijker op een speelse manier uitnodigt om te bezinnen over leven en dood.

Pers

“Bij de betoverende film 'Samsara' wordt de bioscoop een meditatieruimte: een unieke belevenis.” - ★★★★★ Volkskrant

 

Press

"Part film, part guided meditation, it’s unlike anything else you can experience in the cinema." - ★★★★ The Observer

In samenwerking met:

Categorie film
Documentaire
Jaar
2024
Duur
01:53
Land
Spanje
Filmregisseur
Lois Patiño
Cast
Amid Keomany, Juwairiya Idrisa Uwesu, Simone Milavanh
Dialogen
Laotiaans
Swahili
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Documentaires