Spoorloos

Op vakantie in Frankrijk stoppen Rex en zijn vrouw Saskia even bij een tankstation. Terwijl Saskia de winkel binnengaat om snel wat te kopen, wacht Rex buiten. Tevergeefs, want Saskia komt niet meer terug. Ze is spoorloos verdwenen. Jarenlang blijft Rex wanhopig op zoek naar haar. Dit trekt de aandacht van de dader die achter de verdwijning van zijn vrouw zit. Hij doet Rex een macaber aanbod.

Rex and Saskia, a young couple in love, are on vacation. They stop at a busy service station and Saskia is abducted. After three years and no sign of Saskia, Rex begins receiving letters from the abductor.

Commentaar

Deze psychologische thriller uit 1988 - gebaseerd op de korte roman Het gouden ei van Tim Krabbé - veroverde niet alleen in eigen land de belangrijkste filmprijzen, maar bekoorde ook internationaal heel wat filmcritici die de film omschreven als ‘Hitchcock-waardig’. Niemand minder dan Stanley Kubrick (The Shining) omschreef Spoorloos zelfs als de meest angstaanjagende film die hij ooit had gezien. Er volgde dan ook een (jammer genoeg erg zwakke) Amerikaanse remake met Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock. In het veel betere origineel, dat nu digitaal gerestaureerd terug in de bioscopen te zien is - speelt een jonge Gene Bervoets met verve de hoofdrol. 

Pers

"Misschien wel het beste wat in Nederland ooit op thrillergebied is gemaakt." - VPRO-gids

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1988
Duur
01:45
Land
Nederland
Filmregisseur
George Sluizer
Cast
Gene Bervoets, Bernard-Pierre Donnadieu, Johanna ter Steege, Gwen Eckhaus, e.a.
Dialogen
Frans
Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal

Haarscherp hersteld

De laatste jaren worden steeds meer films digitaal gerestaureerd in de ultra-hoge resolutie 4K. De ultieme gelegenheid om deze films te (her) bekijken in de beste omstandigheden van je favoriete filmzaal.