Plannen Groenplein

Nieuws
| 09/04/2024
Foto groenplein

Cinema ZED verhuist naar centrum Hasselt

Cinema ZED maakt zich klaar voor nieuw hoofdstuk in het centrum van Hasselt

Cinema ZED zal vanaf 2026 zijn deuren openen op een nieuwe locatie: het Groenplein in Hasselt. In samenwerking met B-Classic, Het nieuwstedelijk en Vonk, krijgt het voormalig administratief centrum een nieuwe invulling als huis voor cinema, theater en muziek, verankerd in het hart van de stad.

De bouw van dit ambitieuze project gaat nog in 2024 van start, met een geplande opening in het najaar van 2026. De nieuwe vestiging van Cinema ZED zal een dagelijkse programmatie aanbieden in twee zalen, met 150 en 75 zitplaatsen. Bezoekers mogen zich verwachten aan een breed scala van films, van arthouse en documentaires tot klassiekers en kortfilms, met ruimte voor ook grotere producties. 

"Een stadscinema is een ietwat andere beleving dan een multiplex. Het is kleinschaliger en gezelliger, met een aanbod dat uitblinkt in de breedte en dat complementair is aan het standaard commerciële aanbod", vertelt Johan Van Scharen, oprichter en algemeen coördinator van Cinema ZED.

Bredere reikwijdte

Het oude gemeentehuis van de stad krijgt na jaren dus eindelijk opnieuw een volwaardige invulling. De iconische buitengevel blijft behouden, maar de binnenkant wordt omgetoverd tot een kunstenhuis met state-of-the-art faciliteiten, twee high-tech cinemazalen, een grote theaterzaal, repetitieruimtes en rooftopbar. 

Door de krachten van meerdere culturele organisaties (Cinema ZED, B-Classic, Vonk, Het nieuwstedelijk) te bundelen, zal de nieuwe locatie een bredere reikwijdte hebben en nog meer mogelijkheden bieden – voor zowel kunstenaars als publiek – om zich te engageren voor diverse vormen van cultuur en creatie.

Cinema pal in het centrum

De Hasselaren waren al lang vragende partij voor een bioscoop in het stadscentrum, iets wat ontbrak sinds de sluiting van de Trioscoop in de TT-wijk in 1996. "We merken de afgelopen jaren een steile opmars van stadsbioscopen in andere centrumsteden zoals Gent, Antwerpen, Kortrijk ... Ook in Hasselt is er absoluut nood aan een volwaardige stadscinema", aldus Johan. 

De verhuizing naar het Groenplein markeert alvast een nieuw hoofdstuk voor film in Hasselt. Met zijn centrale ligging en diverse programmatie zal Cinema ZED ongetwijfeld een onmisbare bestemming worden voor film- en cultuurliefhebbers in de regio. 
 

foto groenplein 2
foto groenplein 3