Accattone

Accattone

Vittorio Accattone, een kleine pooier uit de Romeinse stadsrand, is een mooiprater en alleen bekommerd om zijn eigenbelang. Wanneer zijn beste hoertje Maddalena wordt gearresteerd, treurt hij niet om het meisje, maar om zijn inkomensverlies. Wanneer hij het mooie maagdelijke boerenmeisje Stella ontmoet wordt hij stapelverliefd. Hij wil zijn leven beteren en probeert met fatsoenlijk werk aan de kost te komen. Het blijkt echter moeilijk voor Accattone uit de negatieve spiraal te ontsnappen.

Voor onze reeks filmklassiekers werken we ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel, elke vertoning wordt vooraf gegaan door een vooraf opgenomen inleiding.

Met je ZED-studentenkaart koop je je ticket voor films uit de klassiekers-reeks aan kortingstarief van €4. 

Commentaar

Pasolini werd doctor in de Letteren en zijn literaire achtergrond is in dit regiedebuut nog duidelijk voelbaar. En toch toont Accattone ook het visuele talent van een man die het filmvak op eigen houtje leerde. De film ademt het grauwe realisme uit van de krottenwijk, maar is ook doordrongen van volkse humor en poëzie. Thematisch kondigt Accatone (letterlijk vertaald ‘Nietsnut’) het latere werk van Pasolini aan.  Kenmerkend is de combinatie van  het verhevene en platte, het ernstige en kluchtige, het schone en lelijke. Accattone wordt muzikaal begeleid door de muziek van Johann Sebastian Bach.

Pers

This is a fascinating debut by writer-director Pier Paolo Pasolini.” - Variety

“Pasolini succeeds in taking a small story anchored in the grim realities of post-war poverty and deprivation and giving it the sweep of operatic, even transcendent, emotion and spirituality.” - Eye For Film

"De nauwgezette, beschrijvende details maken Accatone duidelijk tot een film van een schrijver, maar we voelen ook sterk de vitaliteit en de vindingrijkheid van een begenadigd amateur die voor ‘t eerst de kracht van de camera ontdekt." - Knack

In samenwerking met:

Categorie film
Klassieker
Jaar
1961
Duur
02:00
Land
Italië
Filmregisseur
Pier Paolo Pasolini
Cast
Franco Citti, Franca Pasut, Silvana Corsini
Dialogen
Italiaans
Ondertiteling
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal