Augure

Augure

Vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd, zien hun paden elkaar kruisen in een magisch-realistisch Congo. Alleen door wederzijdse hulp en verzoening kunnen ze ontsnappen aan de vloek die op hen rust. Een energiek en empathisch groepsportret dat het gewicht van Congolese geloofssystemen onderzoekt. Meeslepend, uniek en visionair. 

Op deze special screening vertonen we niet enkel de gelauwerde Augure maar trakteren we ook op Baloji’s straffe kortfilm, Zombies. Na de screening gaan we in op zijn werk, inspiraties en parcours in een nabespreking. 

Zombies - Sammy Baloji / 2019 / 14 min.

Cast: Popaul Amisi, Divine Bamba, Gaelle Kibikonda 
Gesproken: Lingala l Ondertiteld: Engels 

Een reis tussen hoop en dystopie in een bedwelmd Kinshasa, van het lokale kapsalon tot de futuristische nachtclub, van een stedelijke parade tot het eergevoel van een dictator tot een moderne western in de stijl van Takeshi Kitano. Het is Baloji’s kritische kijk op de ontmenselijking die het overdadig gebruik van de smartphone met zich meebrengt, hetgeen bijna tot een epidemie lijkt uit te groeien. 

Commentaar

Augure is de eerste langspeelfilm van Baloji, een Belgisch-Congolese rapper en performer. Hij schreef de eerste versie van zijn film in 2018, na de dood van zijn vader. De professionele rouwenden die ingehuurd werden door zijn familie, inspireerden Baloji voor dit ijzersterk debuut met een magisch-realistische insteek. De film viel reeds in de prijzen in Cannes, kreeg erg lovende recensies en werd gekozen als Belgische inzending voor de Oscars. Augure won de Ensor voor Belofte van het jaar en de Ensor voor Beste Franstalige Belgische film. 

Pers

“Met de magie van ‘tovenaar’ Baloji: ‘Augure’ is een imposante en eigenzinnige debuutfilm” ★★★★ - De Standaard

"The director’s gift for unpacking the way notions of witchcraft can function as fig leaves for trauma, combined with his obvious eye for costumes, lighting, and framing, make for a visually striking, deeply compassionate, and memorable debut." - IndieWire

In samenwerking met:

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2023
Duur
01:30
Land
België
Congo-Kinshasa
Filmregisseur
Sammy Baloji
Cast
Eliane Umuhire, Lucie Debay, Marc Zinga, Yves Marina Ganhoua
Dialogen
Engels
Frans
Lingala
Swahili
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Afrika Filmfestival is back! Voor de 29ste editie staat er een programma klaar waarin je elf dagen wordt ondergedompeld in Afrikaanse verhalen en kunst. Van 19 tot 30 april kan je je laten inspireren door het thema Exploring Identities, zij het in film, dans, literatuur of mode. Je zal nieuw talent ontdekken en gevestigd talent zien schitteren op het scherm. Klaar voor een better and improved editie van het Afrika Filmfestival? Wij hebben er alvast zin in!