Belfast

Belfast

Belfast, jaren ‘60. De negenjarige Buddy is een vrolijke jongen die gek is op films. Hij woont in een volkse arbeiderswijk met kleine steegjes waar iedereen elkaar kent en grootouders meestal inwonen. Zijn vader werkt in Engeland en is telkens twee weken per maand weg. Alles verandert wanneer de Troubles starten, een turbulente periode waarin de chaos en het geweld in Belfast steeds groter wordt en de vraag of het gezin Noord-Ierland moet verlaten zich onverbiddelijk opdringt.

Commentaar

Regisseur/acteur Kenneth Branagh heeft al heel wat Oscarnominaties achter zijn naam staan en vult het lijstje mooi aan met Belfast, zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Geïnspireerd op zijn eigen kindertijd schreef en regisseerde Branagh een warme en aangrijpende film over de wonderjaren van een jongen in Noord-Ierland. De nostalgie wint het van de rauwheid in deze film waarin de liefde voor Belfast bijna tastbaar wordt. Met een topcast die alle registers opentrekt, de weelderige muziek van Van Morrison en de ontroerende tegenstelling tussen jongensachtige verwondering en bittere chaos is Belfast een kleine parel, die niet minder dan 7 Oscarnominaties in de wacht wist te slepen en uiteindelijk de Oscar voor Beste Scenario wist te verzilveren.

Pers

"Het is razend knap dat Belfast weemoed en nostalgie weet te creëren naar een tijd en plek die voor de meeste kijkers niet in hun eigen verleden ligt." - ★★★½ Filmtotaal 

"A twinkly-eyed childhood memoir – and rigorously fashioned to be an Oscar frontrunner" - ★★★ Independent 

Het madeleinekoekje van Kenneth Branagh - ★★★½ Humo 

"Een beeldschone zwart-witfilm die zo levendig is dat hij voor zeven Oscars werd genomineerd." - ★★★★ Knack Focus

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2021
Duur
01:38
Land
Verenigd Koninkrijk
Filmregisseur
Kenneth Branagh
Cast
Caitrona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench, Jude Hill, e.a.
Dialogen
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium