Belgian Shorts

Belgian Shorts
Belgian Shorts

Voor de Belgian Shorts competitie selecteerden Afrika Filmfestival acht straffe kortfilms. In deze competitie wordt Afro-Belgisch talent gevierd en bieden we een platform aan jonge Belgische filmmakers met Afrikaanse roots. De jury zal de winnaar bekendmaken op de Awards Avond op 27 april en zal een prijs van €500 ontvangen, geschonken door het Africamuseum. 

Wil je graag een voordelig ticket voor beide programmablokken (€18)? Klik dan hier.

Commentaar

Belgian Shorts blok 1 om 19u30

What Else Grows in the Palm Of Your Hands - Dhiaa Byia / België, Marokko / 2023 / 16 min. 
Cast: Najia Sabir, Alaa Assab, Zineb Abbad Al Andaloussi 
Gesproken: Arabisch, Ondertiteld: Engels 

What Else Grows in the Palms of Your Hands volgt de routine van twee vrouwen die door de herhaling van hun handelingen samensmelten. Hun handen kruisen elkaar en ontrafelen langzaam de gedeelde herinnering aan een liefhebbende kleindochter. Verwacht je aan een sobere, maar poëtische reis waar niet alleen de lagen van het bewustzijn worden verkend, maar ook de interactie tussen herinneringen en handen. 

Where Do I Belong - Jordie Koko / België / 2022 / 24 min. 
Gesproken: Frans. Ondertiteld: Engels

Door middel van soms verhitte discussies tussen de regisseur en haar moeder worden twee verschillende perspectieven op hun gedeelde geschiedenis van scheiding en opoffering belicht. 

In aanwezigheid van de filmmaker, Jordie Koko.

Fikri - Louisiana Mees-Fongang / België / 2023 / 19 min. 
Cast: Kazanga Jonathan Linga, Mieke Verdin, Sara De Bosschere 
Gesproken: Nederlands, Ondertiteld: Engels 

Fikri’s realiteit wordt absurd wanneer hij in België terechtkomt en een opleiding start tot verpleger. Aangesterkt door de verwarring van Margritte, een vrouw met Alzheimer waar hij voor zorgt, wordt hij geconfronteerd met zijn eigen ontworteling. 
In aanwezigheid van filmmaakster, Louisiana Mees-Fongang 

Le temps d'une danse - Misha Van der Werf / België, Benin / 2022 / 14 min. 
Cast: Damase Marc-Aurel C., Bénie Hounkpati 
Gesproken: Frans. Ondertiteld: Engels 

Le temps d'une danse gaat over het dagelijkse leven van een jonge Beninese visser die zich in de overgangsperiode bevindt tussen het rouwen om de dood van een geliefde en het accepteren ervan. 
In aanwezigheid van de filmmaker Misha Van der Werf 

 

Belgian Shorts blok 2 om 21u30 

Alberta’s Room - Victoire Karera Kampire / België / 2023 / 18 min. 
Cast: Marie-Rose Utamuliza 
Gesproken: Engels. Ondertiteld: Engels 

Alberta’s Room is een reis door de dromen en nachtmerries van Alberta Gay. De film blikt terug op het tragische lot van de popicoon, Marvin Gaye en onderzoekt een vrouwelijk perspectief op een tragedie die is beschreven als een mannenzaak. Alberta's Room is een experimentele film over afwezigheid en verdriet, op de grens tussen documentaire en fictie. 

A Dog A Stone - Asma Laajimi / België, Tunesië / 2023 / 13 min. 
Cast: Lina Jardak 
Gesproken: Arabisch. Ondertiteld: Engels 

Op een avond in Tunis probeert Mariem, een sekswerker, in contact te raken met Dali die haar een matras heeft beloofd. Ze wordt onrustig wanneer ze doorheeft dat hij zijn belofte niet zal nakomen.

In aanwezigheid van de filmmaker, Asma Laajimi.

Zanatany - Ahamada Hachimiya / België, Madagascar / 2024 / 27 min. 
Cast: Soeuf Elbadawi, Moindjoumoi Ahmed Assoumani, T. Syldio Cristophe, Habib Cesar Marson, Hatia Ali 
Gesproken: Comorian, Malagasi, Frans. Ondertiteld: Engels. 

In december 1976 breekt een driedaagse opstand uit in het stadje Mahajanga in Madagaskar. Ali probeert zich te positioneren tussen verschillende gemeenschappen terwijl hij in eerste instantie zijn dochters probeert te beschermen. 

Branden - Lisette Ma Neza Ntukabumwe / België / 2024 / 18 min. 

Cast: Sahar Shirzad, Saron Tesfahuney, Nardos, Mukecuru Papa, Mukecuru Mama, Mama Maneza, Irma Uwe, Bell Pua, Dancers Museo Mafalala at Poetas D’alma Gesproken: Nederlands, Kinyarwanda. Ondertiteld: Engels 

Branden is een collectief gedicht over het branden van thuislanden, over het vuur en de rook van gewapende conflicten; die ‘vluchtelingen’ van mensen maken. Een poëtisch gesprek met vijf verschillende vrouwen over het verlaten van waar ze vandaan komen, over het vertrekken en (nooit meer echt) aankomen. Een ode aan de ontheemde vrouw. 

In samenwerking met:

Categorie film
Kortfilmcompilatie
Land
België
Dialogen
Engels
Frans
Malagasisch
Nederlands
Ondertiteling
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Afrika Filmfestival is back! Voor de 29ste editie staat er een programma klaar waarin je elf dagen wordt ondergedompeld in Afrikaanse verhalen en kunst. Van 19 tot 30 april kan je je laten inspireren door het thema Exploring Identities, zij het in film, dans, literatuur of mode. Je zal nieuw talent ontdekken en gevestigd talent zien schitteren op het scherm. Klaar voor een better and improved editie van het Afrika Filmfestival? Wij hebben er alvast zin in!