Blue Jean

Blue Jean

Engeland 1988. Jean is LO-leerkracht op een middelbare school. Ze houdt werk en privé strikt gescheiden omdat ze niet klaar is om op haar werk open te zijn over haar seksualiteit. Wanneer de conservatieve regering van Thatcher een wet aanneemt die de promotie van homoseksualiteit verbiedt, probeert ze haar dubbelleven nog meer gescheiden te houden. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken.

Commentaar

Deze intieme, indrukwekkende debuutfilm won niet minder dan vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol en Beste Debuterend Scenarioschrijver. Actrice Rosy McEwen overtuigt volledig in haar rol als Jean, een diepmenselijk hoofdpersonage vol twijfel en spijt, dat voorbij gaat aan sloganeske clichés als ‘wees gewoon jezelf’. Met blauw als hoofdkleur en een heerlijke gruizige, korrelige cinematografie is Blue Jean niet alleen een perfecte weergave van de tijdgeest van de jaren ‘80, maar ook een pakkende karakterstudie die de verstikkende impact toont van ontkenning en voortdurende angst om ontmaskerd te worden.

Pers

"Fragiel en onverschrokken eerlijk." ★★★★ - De Standaard
"Trefzeker debuut." ★★★★ - De Morgen
"Een debuut dat beklijft." ★★★★ - Het Nieuwsblad
"Rosy McEwen doet je meeleven met een vrouw die gevangen zit in een onmogelijke situatie" ★★★★ - Metro

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
01:37
Land
Verenigd Koninkrijk
Filmregisseur
Georgia Oakley
Cast
Rosy McEwen, Kerrie Hayes, Lucy Halliday, e.a.
Dialogen
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Al 22 jaar timmert Holebifilmfestival aan de weg naar meer acceptatie en representatie van holebi’s en transgenders door het tonen van steengoede films. Naar goede gewoonte is ook Cinema ZED van de partij, met een straf programma vol prijsbeesten, Belgische premières en films uit heel wat uithoeken van de wereld.