Chasing Trane : The John Coltrane Documentary

Leuven Jazz
Chasing Trane : The John Coltrane Documentary
Chasing Trane : The John Coltrane Documentary

John Coltrane (1926-1967) is een legende, een begeesterende en outside-the-box muzikant die met zijn buitengewone talent muziekgrenzen kon overstijgen. Hij begon als jonge twintiger in de bigband van Dizzy Gillespie. Wanneer hij afstand doet van drugs, begint zijn grootste ontwikkeling als saxofonist. Zijn spel, ook op de sopraansax, wordt vrijer en hij ontdekt zijn kwaliteiten als componist. De laatste jaren werd zijn werk nog woester en mystieker. Amper 40 was hij toen hij na een Japanse tournee bezweek aan leverkanker. Ondanks zijn veel te korte leven is zijn invloed op de muziekwereld tot op vandaag niet te onderschatten.

De vertoning van maandag 14 maart wordt ingeleid door jazzkenner Peter Anthonissen.

Commentaar

Chasing Trane is dé ultieme John Coltrane documentaire. Sonny Rollins, Bill Clinton, huidige stersaxofonist Kamasi Washington en vele anderen duiden wat Coltrane zo bijzonder maakt, als muzikant en als mens. Ook Coltrane zelf komt indirect aan het woord: Oscarwinaar Denzel Washington spreekt Coltrane’s teksten uit albumhoezen en interviews uit en brengt de saxofoon-grootheid zo echt tot leven, als man en als artiest.

Pers

“Een even rijk gevuld als meeslepend portret, gelardeerd met veel archiefmateriaal en natuurlijk de superbe sax-frasen van John Coltrane.” - Filmfest Gent

Categorie film
Documentaire
Jaar
2016
Duur
01:39
Land
Verenigde Staten
Filmregisseur
John Scheinfeld
Dialogen
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films