Coup de torchon

1938, in een Franse Afrikaanse kolonie. Lucien Cordier is de witte agent van een dorp, maar wordt door niemand gerespecteerd.  Hij arresteert nooit iemand en kijkt weg als er een vuile streek wordt uitgehaald. Zelfs zijn eigen vrouw Huguette vindt hem een mislukkeling. Maar op een dag neemt hij de beslissing dat hij met een schone lei wil opnieuw beginnen en neemt hij drastische maatregelen om dit te bereiken.

Leuven: de vertoning op 21/2 wordt ingeleid door filmjournalist Chris Craps 

Commentaar

Deze eigenzinnige combinatie van donkere humor en film noir kreeg een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film in 1983. Deze verfilming van Jim Thompsons boek Pop 1280  start als een licht komische film over een zwakke politieagent, maar evolueert geleidelijk tot een diepgaand en duister verhaal over macht, moraliteit en de dunne grens tussen goed en kwaad. 

In samenwerking met:

Categorie film
Klassieker
Jaar
1981
Duur
02:08
Land
Frankrijk
Filmregisseur
Bertrand Tavernier
Cast
Philippe Noiret, Isabelle Huppert, Stéphane Audran, e.a.
Dialogen
Engels
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Filmjournalist Chris Craps trapt deze nostalgische terugblik op de Franstalige komische cinema af met een lezing vol aanstekelijke fragmenten. Daarna volgen vier ware mijlpalen uit het rijke oeuvre van de Franse filmgeschiedenis, elk met een geheel eigen komische insteek. Van fysieke kolder met Louis de Funès, over de sarcastische boekverfilming 'Coup de torchon' en de cynische moordkomedie 'C'est arrivé près de chez vous tot het meisje met de grote ogen dat bij zelfs de grootste cynicus nog een glimlach op het gezicht tovert.