DAHOMEY

DAHOMEY
DAHOMEY

November 2021. 26 koninklijke schatten van het Koninkrijk Dahomey staan op het punt Parijs te verlaten om terug te keren naar hun land van herkomst, het huidige Benin. In 1892 werden duizenden van deze artefacten geplunderd door Franse koloniale troepen. Hoe moet het land zich verhouden ten opzichte van deze artefacten, hun grootouders, die terugkeren naar een land dat eeuwenlang zonder hen vooruit moest? Het debat laait op onder studenten aan de Universiteit van Abomey-Calavi. 

Commentaar

De Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop creëert een korte maar krachtige hybride documentaire die niet alleen vragen stelt bij de rol van roofkunst, maar ook opnieuw het licht laat schijnen op de verdoezelingen van de koloniale geschiedenis en haar onrechtvaardigheden. Diop slaagt erin op artistieke wijze de eisen van een nieuwe, kritische, generatie weer te geven. Dahomey won de Gouden Beer op de Berlinale 2024. 

In samenwerking met:

Categorie film
Documentaire
Jaar
2023
Duur
01:06
Land
Benin
Frankrijk
Senegal
Filmregisseur
Mati Diop
Cast
Gildas Adannou, Habib Ahandessi, Joséa Guedje
Dialogen
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Afrika Filmfestival is back! Voor de 29ste editie staat er een programma klaar waarin je elf dagen wordt ondergedompeld in Afrikaanse verhalen en kunst. Van 19 tot 30 april kan je je laten inspireren door het thema Exploring Identities, zij het in film, dans, literatuur of mode. Je zal nieuw talent ontdekken en gevestigd talent zien schitteren op het scherm. Klaar voor een better and improved editie van het Afrika Filmfestival? Wij hebben er alvast zin in!