Fargo
Fargo

Jerry Lundegaard, een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, laat voortdurend over zich heen lopen, met name door zijn steenrijke schoonvader die hem maar een grote sukkel vindt. Bovendien heeft hij geldzorgen. Heel grote geldzorgen. Maar Jerry heeft een plan: hij laat zijn vrouw ontvoeren door twee criminelen, zij laten zijn schoonvader het losgeld van 1 miljoen dollar ophoesten. De criminelen betaalt hij 80.000, zelf steekt hij 920.000 in eigen zak. Vrouw terug. Geldzorgen weg. Probleem opgelost. Maar al gauw stapelen de lijken zich op, worden de criminelen hebberig en blijkt de schoonvader meer bezorgd om zijn centen dan om zijn dochter. En dan is er nog de hoogzwangere agente Marge Gunderson die vervelende vragen begint te stellen.

 

Voor onze reeks filmklassiekers werken we ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel, elke vertoning wordt vooraf gegaan door een vooraf opgenomen inleiding.

Met je ZED-studentenkaart koop je je ticket voor films uit de klassiekers-reeks aan kortingstarief van €4. 

Minnesota car salesman Jerry Lundegaard's inept crime falls apart due to his and his henchmen's bungling and the persistent police work of the quite pregnant Marge Gunderson.

Commentaar

Voor hun zesde film keerden de gebroeders Coen terug naar hun geboortestreek, het sneeuwwitte Minnesota, een plek die zelfs voor veel Amerikanen exotisch is, omdat de halve populatie van Scandinavische oorsprong is. Laat sullige, excentrieke figuren en weidse landschappen nu net enkele basisingrediënten zijn van de gebroeders Coen. Vul dat aan met een zogezegd door waargebeurde feiten geïnspireerd misdaadverhaal en pijnlijk lachwekkende situaties en je hebt een filmklassieker van groot formaat. Fargo won destijds de Prijs voor Beste Regie in Cannes, een Oscar voor het beste originele scenario en voor beste Actrice. Bijna twee decennia later gaat die triomftocht verder met een Emmy voor een uitstekende gelijknamige miniserie met de Coens als uitvoerende producenten.

Pers

"Als een film een verrassend script en veel visuele grapjes bezit, kleurrijke personages herbergt en een pleidooi voor mythevorming houdt, dan ben je gestuit op een meer dan gedenkwaardige film." - De Filmkrant.nl

"Fargo is wederom zo'n typische Coens-film die je keer op keer kunt kijken en waarbij elke keer weer iets anders opvalt en tot lang na afloop blijft hangen." - Filmpjekijken

 

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1996
Duur
01:38
Land
Verenigde Staten
Filmregisseur
Joel Coen, Ethan Coen
Cast
William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare a.o.
Dialogen
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Voor de programmatie van deze filmklassiekers werkt Cinema ZED ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel. De reeks start bij het prille begin van de zevende kunst en overloopt chronologisch enkele hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een opgenomen inleiding van prof. Roel Vande Winkel.