Godland

Op het einde van de 19de eeuw komt de jonge, ambitieuze Deense priester Lucas aan in IJsland. Hij heeft de opdracht een kerk te bouwen in een afgelegen dorp en ondertussen de bevolking te fotograferen. Hij wordt vergezeld door lokale gids Ragnar die al snel duidelijk maakt dat hij niets van Denen moet hebben. Het weerbarstige landschap en het tekort aan slaap door de immer schijnende zomerzon beginnen hun tol te eisen. Hoe verder Lucas zich in het onherbergzame landschap waagt, hoe meer hij afdwaalt van zijn doel, zijn missie en zijn moraal. 

Commentaar

In december won de IJslandse regisseur Hlynur Pálmason nog de Peer award op Kortfilmfestival Leuven met zijn schitterende kortfilm Nest. Met zijn tweede langspeler, na het intens mooie White White Day, maakte hij een film die de IJslandse ziel machtig weet te vatten. IJsland zelf is als het ware de plot van het verhaal. De nietigheid van de mensen en de weerbarstige schoonheid van de natuur staan centraal. De natuur is prachtig, maar ook dreigend. De mensen worden gevormd door hun omgeving en zo ondergaat ook het hoofdpersonage onherroepelijk een transformatie. Een poëtische en intense film die Pálmason opnam in het godverlaten landschap rond zijn eigen ouderlijk huis.

Pers

"Een intense trip." ★★★★ - De Standaard

"Een film die het religieuze aan het avontuurlijke, het historische aan het fictieve en het epische aan het intieme rijgt." ★★★★ - Knack Focus

"Godland is niet het zoveelste patserige avontuur, wel is het onverbiddelijke cinema. Mystiek en zinnenprikkelend." ★★★★ - De Standaard 
 
"Godland is in elke vezel een film over IJsland." ★★★★ - De Morgen

"Pálmason laat de nietigheid van de mensen en de schoonheid van de natuur zien." ★★★★ - Trouw

"Woest en bezwerend in beeld gebracht natuurschoon." ★★★★ - De Volkskrant

"Een film die aanvoelt als een levend fotoalbum, waarin spanning en humor niet ontbreken." ★★★★ - VPRO

"Een imponerende film zoals ze nog zelden worden gemaakt." ★★★★ - Cinemagazine

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
02:23
Land
Denemarken
IJsland
Filmregisseur
Hlynur Pálmason
Cast
Elliott Crosset, HoveIngvar Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, e.a.
Dialogen
Deens
Ijsland
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Onze PIAS reeks is inmiddels een vaste waarde: iedere maand herneemt ZED een aantal hoogvliegers van de vorige maand, voor wie tot zijn grote spijt de vertoningen gemist heeft. Is het je ook dan niet gelukt om deze films te komen bekijken? Of was de voorstelling te snel uitverkocht? Met PIAS XL krijg je een aller-, aller-, maar nu ook echt allerlaatste kans om het beste dat 2022 op filmvlak te bieden had op het grote scherm te bewonderen!