Gone with the Wind

Gone with the Wind
Gone with the Wind

1861, in het zuiden van de Verenigde Staten viert Scarlett viert haar zestiende verjaardag.  Ze is verliefd op Ashley, maar die is verloofd met zijn nicht Melanie. Scarlett bekent Ashley haar gevoelens maar hij kan haar liefde niet beantwoorden. Rhett Butler, een avontuurlijke en knappe kerel met een twijfelachtige reputatie, is toevallig getuige van hun intieme gesprek. Diezelfde dag breekt de burgeroorlog uit tussen de noordelijke en de zuidelijke staten.

Dr. Liesbeth Van de Vijver, gastdocent Filmgeschiedenis KU Leuven/UGent, komt toelichten waarom zij deze klassieker heeft uitgekozen voor een unieke vertoning op het grote scherm.

Commentaar

Het monumentale epos over de Amerikaanse burgeroorlog brak in 1939 alle box office records en zou nog jaren de meest lucratieve film aller tijden zijn. De film wist 8 van de 13 Oscarnominaties te verzilveren, waaronder één voor de zwarte actrice Hattie McDaniel die de huismeid Mammy vertolkte. Dat was een primeur, al was dit niet onbesproken: McDaniel mocht bij de uitreiking niet vooraan bij de witte sterren zitten en kreeg vanuit de zwarte gemeenschap kritiek door de stereotiepe en racistische invulling van het personage. Het legendarische liefdesepos is dan ook op heel wat vlakken een kind van zijn tijd met soms onthutsende visies voor de hedendaagse kijker.

Categorie film
Klassieker
Jaar
1939
Duur
03:58
Land
Verenigde Staten
Filmregisseur
Victor Fleming
Cast
Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell, e.a.
Dialogen
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films