hold on to her
Op 17 mei 2018 schoot een Belgische politieagent het tweejarige meisje Mawda Shawri dood tijdens een grenscontrole. Verschillende activisten, met of zonder papieren, staan stil bij dit brutale overlijden in een serene collectieve hoorzitting. In tegenstelling tot het vaak ongenuanceerde publieke discours wordt er hier wél aandachtig geluisterd, naar elkaar en naar de verslagen. De bedaarde uitwisselingen bieden een alternatief voor de tekortkomingen van het institutionele gerecht, door een focus op menselijkheid en collectieve rouw.
Leuven: Op donderdag 12 juni om 19u30 zal er een inleiding en nabespreking plaatsvinden met regisseur Robin Vanbesien en Albina Fetahaj, auteur van het boek Grenskolonialisme. Eenmalige vertoning in Cinema ZED Vesalius, dus wees er snel bij!
On May 17, 2018, a Belgian police officer shot dead two-year-old girl Mawda Shawri during a border check. Several activists, with or without papers, reflect on this brutal death in a serene collective hearing. Unlike the often unsubtle public discourse, here people do listen attentively, to each other and to the reports. The subdued exchanges offer an alternative to the shortcomings of institutional justice through a focus on humanity and collective mourning.
"Vanbesien houdt in zijn filmessay samen met talloze solidaire burgers méér dan enkel de zaak van Mawda Shawri tegen het licht." - Filmfest Gent
Kunstenaar, filmmaker en onderzoeker Robin Vanbesien houdt met zijn filmessay hold on to her niet alleen politie - en ander institutioneel geweld - tegen het licht, maar ook de verregaande ontmenselijking die met de dood van het tweejarige meisje gepaard ging in de pers en op social media. De bewuste keuze om de filmtitel in kleine letters te schrijven en de meditatieve beelden van Belgische wegen getuigen van een delicate zorgzaamheid die past bij de dood van een klein meisje. Op die manier creëert de film de poëtische mogelijkheid om precies dat te doen wat de titel aangeeft: de kleine Mawda nog even vasthouden.