Let The Right One In

Let The Right One In

De fragiele, eenzame 12-jarige Oskar wordt op school gepest door een bullebak en zijn ouders zijn te zeer bezig met hun leven om oog te hebben voor de problemen van hun zoon. Zijn wens om een beste vriend te hebben lijkt uit te komen wanneer Eli naast hem komt wonen. Eli is een bleek, serieus meisje dat alleen ‘s nachts buiten komt, het nooit koud heeft en vreemd ruikt. Ook zij is eenzaam en de twee worden vrienden. Tegelijk met Eli’s aankomst in de buurt gebeuren er een reeks mysterieuze, gruwelijke moorden.

Fragile, lonely 12-year-old Oskar is bullied at school by a bully and his parents are too preoccupied with their lives to pay attention to their son's problems. His wish to have a best friend seems to come true when Eli moves in next door. Eli is a pale, serious girl who only goes out at night, is never cold and smells strange. She too is lonely and the two become friends. At the same time as Eli's arrival in the neighborhood, a series of mysterious, gruesome murders happen.

Commentaar

Let the Right One In (de titel is ontleend aan Morrisseys song Let the Right One Slip In) is soms gruwelijk, schokkend en eng, maar bovenal blaast regisseur Tomas Alfredson met deze sfeervolle, intelligente fabel over opgroeien, afwijzing, vriendschap en lotsbestemming het aloude vampierenverhaal op ontroerende en literaire wijze nieuw leven in. De film is een verfilming van de Zweedse bestseller van John Ajvide Lindqvist, maakte in 2008 en 2009 een ware zegetocht langs de internationale filmfestivals en werd bedolven onder de filmprijzen. 

Pers

"Een dubbel en donker opgroeiverhaal over wraak en de zoektocht naar affectie tijdens de moeilijke adolescententijd, waarbij (...) de verrassende gewelduitbarstingen veeleer voor een poëtisch gevoel van onbehagen zorgen." - De Morgen

"Prachtige, kille beelden, knap geluid en sterk, doorvoeld acteerwerk van de jonge acteurs." Cinema.nl

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
16
Jaar
2008
Duur
01:54
Land
Zweden
Filmregisseur
Tomas Alfredson
Cast
Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, e.a.
Dialogen
Zweeds
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Voor de programmatie van deze filmklassiekers werkt Cinema ZED ook dit jaar samen met prof. Roel Vande Winkel en het Instituut voor Mediastudies. De reeks start bij het prille begin van de zevende kunst en overloopt chronologisch enkele hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een opgenomen inleiding van prof. Roel Vande Winkel.